To ΠΑΜΕ για τους θανάτους μεταναστών

To ΠΑΜΕ για τους θανάτους μεταναστών

Υπόμνημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατέθεσε το ΠΑΜΕ για «τους θανάτους μεταναστών».

Το υπόμνημα του ΠΑΜΕ:

«Τα περιστατικά θανάτων μεταναστών στη χώρα μας είναι καθημερινά. Στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα χωρίς δικαιολογητικά έγγραφα βρίσκουν τραγικό θάνατο είτε από πνιγμό στη θάλασσα, είτε από τις κακουχίες, είτε από κακοποίηση σε χώρους κράτησης.

24 μετανάστες πνίγηκαν στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας στις 1/8/2013. Πριν λίγες μέρες ένας 26χρονος Πακιστανός βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στην τουαλέτα του αστυνομικού τμήματος όπου κρατούνταν. Είχε συλληφθεί επειδή δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά για τη διαμονή του στη χώρα μας.

Με τον ίδιο τρόπο είχε αυτοκτονήσει 20χρονος μετανάστης από την Ακτή Ελεφαντοστού σε άλλο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν για να επαναπροωθηθεί στην πατρίδα του.

Μαρτυρίες μεταναστών αναφέρουν σωρεία κακοποιήσεων σε διάφορα Α.Τ. (π.χ. Αεροδρόμιο κ.α).

Οι συνθήκες υγιεινής στους χώρους αστυνομικής κράτησης αλλά και οι υποδομές διαβίωσης στα κρατητήρια είναι απαράδεκτες. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τα δικαιώματα των κρατουμένων όχι μόνο δεν τηρούνται, αντίθετα παραβιάζονται κατάφορα.

Καλούμε την κυβέρνηση:

– Να σταματήσει την απαράδεκτη κράτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά σε κρατητήρια ΑΤ, Λιμεναρχείων κ.λπ.

– Να καταργήσει γενικότερα το μέτρο της διοικητικής κράτησης των μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά, να κλείσει τα Κέντρα Κράτησης, δηλαδή τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, υγιεινοί και αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

– Να υπάρχει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

– Να παρέχεται άμεσα και με αξιόπιστες διαδικασίες άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.

– Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό “Δουβλίνο 2”.

– Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ειδικά όσοι έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

– Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και να φύγει ο Frontex από την Ελλάδα».

Η γραμματεία μεταναστών του ΠΑΜΕ θα ενημερώσει πρεσβείες χωρών από τις οποίες προέρχονται πολλοί μετανάστες και θα πάρει πρωτοβουλίες για να συντονίσει τον αγώνα των συνδικάτων για τα δικαιώματα των μεταναστών αλλά και ενάντια στις αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να ακολουθούν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ