Το μεγάλο ξεκαθάρισμα της Greek Mafia – Ανοίγουν στόματα μετά τις συλλήψεις

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα της Greek Mafia έχει αρχίσει. Τι δείχνουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον πόλεμο στην ηγετική πυραμίδα του οργανωμένου εγκλήματος. Πώς συνδέονται οι τρεις δολοφονίες αρχινονών που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Η μάχη για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων, οι εκτελεστές, τα συμβόλαια θανάτου και τα στοιχεία των Αρχών για τη δράση νέας εγκληματικής οργάνωσης.

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Τις ισορροπίες δυνάμεων στο οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει η μαφία των «τσιγαράδων», όπως τους αποκαλούν, μετά τις δολοφονίες του Γιάννη Σκαφτούρου και των στενών συνεργατών του, Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη.

Η σύλληψη των δύο εκτελεστών του Σκαφτούρου και των «πρωτοπαλίκαρών» του αλλά και η εξάρθρωση ενός σημαντικού κομματιού της οργάνωσης που ελέγχει το λαθρεμπόριο καπνού φαίνεται πως έχουν κάνει αρκετά στόματα να ανοίξουν, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας και των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. βλέπουν κάτω από άλλο πρίσμα ορισμένα από τα συμβόλαια θανάτου που έχουν εκτελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών είναι, βεβαίως, και η εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αποκάλυψε η συνδυαστική έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος, η συγκεκριμένη μαφιόζικη ομάδα με έδρα το Κίεβο κατάφερε να «σβήσει» από τον χάρτη της Greek Mafia «βαριά» ονόματα της νύχτας, που μόνο εγχώριοι αντίπαλοί τους θα μπορούσαν να τα βγάλουν από τη μέση. Οι άνθρωποι που φέρονται να έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και από μια εκ των σκληρότερων εγκληματικών οργανώσεων στον κόσμο, τη ρωσική μαφία, κατάφεραν να σκοτώσουν τον υπαρχηγό της Greek Mafia Γιάννη Σκαφτούρο αλλά και τους δύο στενούς του συνεργάτες με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις, καταπατώντας παράλληλα όλους τους άγραφους νόμους του υποκόσμου. Υπενθυμίζεται πως ο «Θείος Τζο» εκτελέστηκε μέσα στο ίδιο του το σπίτι, μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του, ενώ τραυματίστηκε και η κόρη του, ευτυχώς ελαφρά. Όμως, και ο Ρουμπέτης δολοφονήθηκε την ώρα που πάρκαρε έξω από το σπίτι του στον Κορυδαλλό, ενώ μαζί του στο όχημα επέβαινε ο κουνιάδος του, επίσης συνεργάτης του Σκαφτούρου, Διονύσης Μουζακίτης. Οπως δείχνουν οι συλλήψεις, πρόκειται για άτομα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπως η Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν, οι οποίοι έχουν και ελληνικές ρίζες.

Βόρεια Ελλάδα

Το 2021, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «R», «επιχειρηματίες» της βόρειας Ελλάδας που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή και στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων απευθύνθηκαν στον «Θείο Τζο» με σκοπό να τους βοηθήσει να λύσουν ένα σοβαρό πρόβλημα που είχε προκύψει στην περιοχή τους: την έλευση της ρωσόφωνης μαφίας, η οποία είχε μπει στα «χωράφια» τους και τους είχε κόψει μεγάλο μέρος της παραγωγής και της διακίνησης λαθραίου καπνού και τσιγάρων.

Μάλιστα, οι νέοι «παίκτες» στη βόρεια Ελλάδα ξεκαθάρισαν στους «επιχειρηματίες», όταν προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν, πως πλέον το παιχνίδι θα το κάνουν αυτοί και μόνο αυτοί και πως όποιος τολμήσει να φέρει αντίρρηση ή προσπαθήσει να τους εμποδίσει θα έχανε τη ζωή του.

Γιατί, όμως, οι «επιχειρηματίες» απευθύνθηκαν στον «Θείο Τζο»; Διότι απλά ήδη ο Γιάννης Σκαφτούρος φέρεται πως είχε εμπλακεί ενεργά στην παραγωγή και στη λαθρεμπορία τσιγάρων, διαθέτοντας μάλιστα οργανωμένο παρασκευαστήριο στην περιοχή του Ασπροπύργου, το οποίο λειτουργούσε στενός του συνεργάτης παρασκευάζοντας χιλιάδες τσιγάρα την ημέρα. Ο Σκαφτούρος, όμως, ακολουθώντας ήπια τακτική διείσδυσης, συνεργάστηκε με τους Βορειοελλαδίτες «τσιγαράδες» με τρόπο τέτοιο ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.

Η έλευση, όμως, μελών της μαφίας του Κιέβου και των Γεωργιανών της οργάνωσης «Vor v Zakone» στην Ελλάδα άλλαξε όλο το τοπίο, σκορπώντας τον πανικό στη βόρεια Ελλάδα. Ετσι, κατέληξαν να ζητήσουν τη βοήθεια του «Θείου Τζο», που εκείνη την εποχή έμοιαζε παντοδύναμος.

Συναντήθηκε με τον εκτελεστή του

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τις συναντήσεις είχε αναλάβει το «δεξί χέρι» του Σκαφτούρου, ο Βασίλης Ρουμπέτης, ο οποίος είχε απανωτές συναντήσεις στον Πειραιά με τον 39χρονο Γεωργιανό που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν και ο εκτελεστής του. Αυτές οι συναντήσεις έλαβαν χώρα το 2022 στον Πειραιά και είχαν φτάσει στα «μάτια» και στα «αυτιά» της ΕΛ.ΑΣ. καθώς εκείνη την εποχή, εν μέσω του ακήρυχτου πολέμου στη νύχτα, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν διακριτικά όλους τους ισχυρούς «παίκτες», ανάμεσά τους και τον Ρουμπέτη.

Ωστόσο, όπως έδειξε η εξέλιξη της υπόθεσης, οι συναντήσεις με τους Γεωργιανούς δεν οδήγησαν σε συμβιβασμό. Αντιθέτως, φαίνεται πως διόγκωσαν την αντιπαλότητα, με αποτέλεσμα τις δολοφονίες του Σκαφτούρου και του Ρουμπέτη.

Από την άλλη πλευρά, ο «Θείος Τζο», όπως όλα δείχνουν, φαίνεται πως υποτίμησε τη δυναμική των ρωσόφωνων μαφιόζων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, αλλά την επίμαχη ημέρα της δολοφονίας του να δώσει ακόμα και ρεπό στην ένοπλη φρουρά του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Πάσχα του 2022, οι εκτελεστές τριγυρνούσαν στα Σκούρτα Βοιωτίας, στο εξοχικό του Σκαφτούρου. Όταν είδαν τη φρουρά του να φεύγει τη Δευτέρα του Πάσχα, εκτέλεσαν τον «Θείο Τζο» μέσα στο σπίτι του.

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, έπειτα από στενές παρακολουθήσεις, οι ίδιοι άνθρωποι εκτέλεσαν τον Ρουμπέτη και τον Μουζακίτη στον Κορυδαλλό. Πλέον, η ρωσόφωνη μαφία φαίνεται πως έχει τον απόλυτο έλεγχο στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας. Ωστόσο, πολλοί από τον κόσμο της νύχτας αναρωτιούνταν μήπως υπήρχε και κάποιο άλλο πρόσωπο που μπορούσε να τους χαλάσει τα σχέδια και έπρεπε να βγει από τη μέση.

Δολοφονία Ζαμπούνη

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η εξάρθρωση της ομάδας των εκτελεστών δεν έχει δώσει στοιχεία για την εκτέλεση του Ζαμπούνη. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν σταματήσει να εξετάζουν και αυτό το ενδεχόμενο.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για πολλές ομοιότητες στις εκτελέσεις του Ρουμπέτη και του κουνιάδου του με αυτή του 44χρονου Βασίλη Ζαμπούνη στο πρατήριο καυσίμων που του ανήκε στον Νέο Κόσμο. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες των δολοφονιών χτύπησαν με τον ίδιο τρόπο τα θωρακισμένα οχήματα των θυμάτων, ενώ παράλληλα έκαψαν τα επιχειρησιακά οχήματα που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους, μαζί με τα όπλα που χρησιμοποίησαν στις ενέργειες. Αυτές οι τρανταχτές ομοιότητες εξετάστηκαν από τους αστυνομικούς, όπως βέβαια και το σενάριο να πρόκειται για τους ίδιους εκτελεστές.

«Έκαψε» τους εκτελεστές

Ένα από τα στοιχεία που ουσιαστικά άνοιξαν την πόρτα των ερευνών αρχικά για τη δολοφονία του Σκαφτούρου και εν συνεχεία γι’ αυτή του Ρουμπέτη ήταν ένα αποτύπωμα του 39χρονου εκτελεστή του «Θείου Τζο» στη μοτοσικλέτα διαφυγής των δραστών από τα Σκούρτα Βοιωτίας, η οποία, όμως, λόγω μηχανικής βλάβης, τους άφησε στον δρόμο.

Όπως είχε αποκαλύψει τότε η «R», το αποτύπωμα του 39χρονου Γεωργιανού είχε βρεθεί στην μπαταρία της μηχανής, η οποία είχε κλαπεί λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονική ενέργεια από φορτηγό στον Ασπρόπυργο που μετέφερε καινούργιες μοτοσικλέτες στην Ισπανία.

Το στοιχείο αυτό ταυτοποιήθηκε με τον 39χρονο, ο οποίος ήταν ήδη σεσημασμένος για ναρκωτικά, κλοπές και ληστείες. Επίσης, στη μοτοσικλέτα αλλά και σε κάλυκες καλάσνικοφ που βρέθηκαν στο εξοχικό του Σκαφτούρου, μετά τη δολοφονία του, είχε εντοπιστεί DNA άνδρα, το οποίο όμως μέχρι σήμερα παραμένει «ορφανό». Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον ο δεύτερος εκτελεστής του Σκαφτούρου παραμένει ελεύθερος και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το ένα από τα δύο άτομα που έχουν διαφύγει στην Ουκρανία και πλέον έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους.

Το στοιχείο, όμως, που ουσιαστικά «έδεσε» τις τρεις δολοφονίες και τις συνέδεσε μεταξύ τους ήταν ένα τυχαίο εύρημα. Ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, σταθμευμένο σε δρόμο του Ασπροπύργου, λίγα μέτρα μακριά από την επιχείρηση ενός εκ των συλληφθέντων.

Το αυτοκίνητο είχε βρεθεί έναν μήνα πριν από τη δολοφονία Ρουμπέτη – Μουζακίτη και στο εσωτερικό του είχαν εντοπιστεί δύο κινητά, κλειδωμένα με δακτυλικό αποτύπωμα. Στο εσωτερικό του Ι.Χ. είχε βρεθεί τότε DNA, το οποίο είναι ταυτόσημο με το γενετικό υλικό που είχε βρεθεί στη μοτοσικλέτα της δολοφονίας Σκαφτούρου. Ετσι, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών ζήτησε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ προτεραιότητα στο ξεκλείδωμα των δύο κινητών. Όταν τα κινητά ξεκλείδωσαν, η δολοφονία Ρουμπέτη – Μουζακίτη είχε ήδη πραγματοποιηθεί, στις αρχές Ιουνίου του 2022. Από το GPS των δύο κινητών οι αστυνομικοί αποκόμισαν πολύτιμα στοιχεία, τα οποία στην ουσία «έδεσαν» το σύνολο της υπόθεσης, με αποτέλεσμα η Ασφάλεια να προχωρήσει στις πρόσφατες συλλήψεις.

Συγκεκριμένα, στο σύστημα πλοήγησης βρέθηκαν όλες οι κινήσεις των εκτελεστών όταν παρακολουθούσαν τον Ρουμπέτη. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως οι δράστες κινούνταν από το πατρικό του θύματος στη Νίκαια προς το σπίτι του στον Κορυδαλλό, όπου και εκτελέστηκε. Τον ακολουθούσαν ακόμα και στις επισκέψεις του στο γήπεδο για να δει την αγαπημένη του ομάδα, καθώς και στα ταξίδια που έκανε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οπως όλα δείχνουν, οι μαφιόζοι είχαν γίνει η «σκιά» του, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει αντιληφθεί το παραμικρό.

Εντολή

Με την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται πως ξανανοίγει ο φάκελος με τη χαρτογράφηση της Greek Mafia, ο οποίος επί της θητείας του είχε φτάσει στα χέρια του Αρείου Πάγου. Όλα δείχνουν πως πλέον η πίεση που θα ασκηθεί στα οργανωμένα κυκλώματα της νύχτας θα είναι αφόρητη, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, καθώς αυτό είναι που συντηρεί και τροφοδοτεί τα κυκλώματα της εγχώριας και της ξένης μαφίας. Επίσης, προωθείται η πιο στενή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όπως έγινε άλλωστε στην τελευταία περίπτωση, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλωστε, η εντολή Χρυσοχοΐδη προς τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι μία: «Ξηλώστε τα κυκλώματα της μαφίας, όπου και αν βρίσκονται…».

Δείτε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ