Το κάλιο ρίχνει την πίεση- Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε;

Το κάλιο ρίχνει την πίεση- Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε;

Ένα ημερήσιο διαιτολόγιο με σωστή δοσολογία σε νάτριο (αλάτι), κάλιο, καλής ποιότητα λιπαρά και φυτικές ίνες μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Η αρτηριακή υπέρταση

Η υπέρταση (ΑΥ) αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία στο δυτικό κόσμο. Αφορά περίπου το 25% του ενήλικου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο και ο επιπολασμός της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 60%, μέχρι το έτος 2025. Στοιχεία από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από τη μελέτη ΑΤΤΙCA, το 38% των ανδρών και το 24% των γυναικών πάσχουν από υπέρταση (ή έχουν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης). Την ίδια στιγμή περίπου 2,8 εκατομμύρια Έλληνες ενήλικες έχουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη πίεση του αίματος (ΒΡ) είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και για νοσηρότητα και θνησιμότητα, από στεφανιαία νόσο και ισχαιμικό ή αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ρόλος του καλίου στην υγεία

Το κάλιο βρίσκεται στο σώμα μας, κυρίως μέσα στα κύτταρα, όπου διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες, μαζί με το νάτριο. Η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών στοιχείων είναι πολύ σημαντική. Στο 90-95% των ατόμων με υπέρταση, η αύξηση της πίεσης σχετίζεται κυρίως με τον τρόπο ζωής, το αυξημένο σωματικό βάρος, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το στρες.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ