Το γαϊτανάκι των ευθυνών για το χάος στην Αττική Οδό

Η Realnews φέρνει στο φως τα λάθη, τις ολιγωρίες, τις παραλείψεις και την ασυνεννοησία τις κρίσιμες ώρες που εξελισσόταν η σφοδρή κακοκαιρία όσον αφορά στην Αττική Οδό.

H ΕΜΥ είχε σημάνει συναγερμό για τον ερχομό μιας ιστορικά σφοδρής κακοκαιρίας νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό.

Των ΑΛ. ΚΟΝΤΗ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ, Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Α. ΚΑΝΔΥΛΗ, Κ. ΜΠΙΤΖΗΛΟΥ, Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ

Σε τμήμα της Εθνικής Οδού είχε διακοπεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το πρωί, κάτι που δεν έγινε στην Αττική Οδό.

Η Περιφέρεια Αττικής δεν κατάφερε να κρατήσει ανοιχτούς τους μεγάλους οδικούς άξονες. Οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν συντονίστηκαν ποτέ.

Αποτέλεσμα μιας μακράς σειράς αστοχιών ήταν δεκάδες χιλιάδες πολίτες να ζήσουν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία στους δρόμους και να αντιμετωπίσουν πραγματικό κίνδυνο, καθώς παρέμειναν εγκλωβισμένοι έως και 22 ώρες στα χιόνια. Η Realnews αποκαλύπτει το χρονικό των ενεργειών που οδήγησαν στο χάος στην Αττική.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ξεκινά το προγραμματισμένο διήμερο ταξίδι του σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες. Αντικείμενο των συναντήσεων που είχε ήταν οι νέες συμφωνίες που θα συνάψει η ελληνική κυβέρνηση για την έγκαιρη προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2022, αλλά και η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το πρόγραμμα «Αιγίς», που αφορά την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας.

Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώνεται σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και άλλα κορυφαία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να συζητηθεί ο βαθμός ετοιμότητας των μονάδων του στρατεύματος προκειμένου να συνδράμουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της κακοκαιρίας.

«Κόκκινος συναγερμός»

Την ίδια ημέρα, στις 8:52 το βράδυ, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που είχε ήδη προειδοποιήσει για τον ερχομό της «Ελπίδας», εκδίδει ένα νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και στο βόρειο Αιγαίο, στην Εύβοια, στην ανατολική Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα», γράφει το δελτίο, το οποίο μάλιστα φέρει ερυθρό χρώμα, που υποδηλώνει το μέγιστο της επικινδυνότητας του καιρικού φαινομένου.

«Είναι η πρώτη φορά που σε ένα φαινόμενο χιονόπτωσης χρωματίζουμε με κόκκινο χρώμα την ανατολική Στερεά, που βεβαίως βρίσκεται και η Αττική», τονίζει στην «R» στέλεχος της ΕΜΥ. Οσο για το χρονικό σημείο της Δευτέρας που θα εκδηλωνόταν το φαινόμενο, βάσει της μετεωρολογικής πρόγνωσης, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η κακοκαιρία δεν είναι τρένο, που μπορούμε να πούμε ότι θα περάσει στη μία το μεσημέρι ακριβώς. Εννοείται ότι η πρόγνωση, στην ουσία ο συναγερμός που είχαμε σημάνει για την “Ελπίδα”, αφορούσε και τις πρωινές ώρες».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η Περιφέρεια Αττικής εκδίδει δελτίο Τύπου με τίτλο: «Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας».

«Με πάνω από 80 εκχιονιστικά και άλλου τύπου οχήματα, 2,5 χιλιάδες τόνους αλάτι, που έχουν διανεμηθεί σε 10 επιλεγμένα σημεία του Λεκανοπεδίου, και με πάνω από 250 άτομα, που θα βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο πόδι, είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε κάθε ενέργεια που απαιτείται, όπως η διάνοιξη δρόμων ευθύνης μας, που είναι οι κεντρικοί οδικοί άξονες», δηλώνει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, ένα από τα δέκα σημεία όπου έχουν διανεμηθεί ποσότητες αλατιού είναι το γήπεδο Μπάντμιντον στο Γουδή, ένα σημείο, δηλαδή, δίπλα στη λεωφόρο Κατεχάκη, τον πρώτο μεγάλο δρόμο που έκλεισε από τη χιονόπτωση. Σημειώνεται ότι, σε άλλο δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει πως οι διαθέσιμοι τόνοι αλατιού ήταν 6.379.

Η πρώτη σύσκεψη Την ίδια ημέρα, ολοκληρώνεται το ταξίδι του Χρ. Στυλιανίδη σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκαλεί την πρώτη ευρεία συντονιστική σύσκεψη για την κακοκαιρία, με τηλεδιάσκεψη. Παρόντες είναι ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, γενικοί γραμματείς υπουργείων, περιφερειάρχες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της Τροχαίας, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων της Εθνικής Οδού αλλά και της Αττικής Οδού.

Είναι η σύσκεψη στην οποία εκπρόσωπος της Αττικές Διαδρομές Α.Ε. είχε ζητήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων από τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, την οποία όμως διέψευσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Στο πέρας της σύσκεψης, ο Χρ. Στυλιανίδης τονίζει: «Το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η «Ελπίδα» καταφθάνει. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στη δυτική Μακεδονία και σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Αχαΐα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στα λευκά ντύνονται πολλά νησιά του Αιγαίου. Είναι σαφές ότι η κακοκαιρία μετατοπίζεται προς τα ανατολικά και τη Στερεά Ελλάδα. «Το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, που θα εκδηλωθεί τη Δευτέρα, θα είναι ακόμα πιο σφοδρό», προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Αττική Οδός

Αττική Οδός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ