Την Παρασκευή το «τελευταίο αντίο» στον Γιώργο Γραμματικάκη – Πού θα γίνει η κηδεία του

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι θα πουν το «τελευταίο αντίο» στον Γιώργο Γραμματικάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τετάρτης έπειτα από νοσηλεία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Όπως μεταδίδει το cretalive.gr, η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Γιώργος Γραμματικάκης

Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του λίγο μετά την απώλεια του αγαπημένου αδελφού του, Κώστα Γραμματικάκη είχε μιλήσει για τον ρόλο της Ευρώπης, για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας, για τους νέους που, όπως έχει πει, έπρεπε να τους ζητήσουμε συγγνώμη, ενώ σε μια κατάθεση ψυχής παραδέχτηκε ότι έχει βιώσει τη μοναξιά.

«Έχω βιώσει πάρα πολύ τη μοναξιά και θα έλεγα μια πολυδιάστατη μοναξιά. Γιατί έζησα ότι τις μεγάλες αποφάσεις, τις μεγάλες συγκρούσεις έπρεπε μόνος σου να τις αντιμετωπίσεις. Δεν είχες ανθρώπους δίπλα σου και δεν πρέπει να έχεις». Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Γιώργου Γραμματικάκη, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στο CRETA.

Για βραβείο Ηθικής Τάξεως , το οποίο είχε λάβει, είχε αναφέρει ότι έχει μεγάλη αξία για εκείνον, γιατί ήρθε από τον γενέθλιό του τόπο. «Επιθυμία μου θα ήταν να ζούσε ο αδελφός μου ο Κώστας και σε αυτόν να το αφιερώσω, γιατί πιστεύω ότι το άξιζε περισσότερο από μένα», είχε πει χαρακτηριστικά συγκινημένος.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Γιώργου Γραμματικού

«Η Κόμη της Βερενίκης»

Ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Γιώργου Γραμματικάκη ήταν το έργο του «Η κόμη της Βερενίκης». Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και όμορφα χωρία που υπάρχουν  σε αυτό το βιβλίο είναι εκείνο που αφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη:

«Το ίδιο όμως ισχύει και για τα πρωτογενή υλικά της ανθρώπινης ύπαρξης – το οξυγόνο, τον σίδηρο ή το ασβέστιο – που συνιστούν το σώμα ή το μυαλό μας. Είναι προϊόντα επίμονης αστρικής κατεργασίας. Η αυτοκτονία του άστρου που τα σκόρπισε κάποτε ως αστρική σκόνη δεν φαίνεται μία πράξη άσκοπη. Συγκλονιστική όσο κι αν είναι η ιδέα, εν τούτοις είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονηΚαι τη ζωή μας οφείλουμε στον θάνατο κάποιου άστρου».

Το… πραγματικό μας Σύμπαν

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο στο facebook, ο Γιώργος Γραμματικάκης επανερχόταν για τη σημασία των αξιών του πολιτισμού και της δικαιοσύνης που δεν πρέπει να χάσουν έδαφος όσο ο άνθρωπος προσπαθεί να κατανοήσει το ευρύτερο Σύμπαν. Καθώς όπως ανέφερε, αυτές οι έννοιες αποτελούν και το πραγματικό μας Σύμπαν.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, οι παρατηρήσεις των επιστημόνων έφεραν στο φως μια απίστευτη, όσο και συγκλονιστική αλήθεια: το Σύμπαν, που βλέπουμε, είναι μικρό μόνον μέρος του πραγματικού. Μια αόρατη, σκοτεινή ύλη κυριαρχεί στην απέραντη του έκταση. Έτσι ο υπέρλαμπρος κόσμος των άστρων, που ύμνησαν οι πολιτισμοί και οι ψυχές μας, μοιάζει να υποτάσσεται σε μια ύπουλη, σκοτεινή πραγματικότητα. Είναι ως το ίδιο το Σύμπαν να θέλει να συμβαδίσει με την σκοτεινή μας εποχή, που λυγίζει και ταπεινώνει τις βεβαιότητες και τα όνειρα μας.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Τη δομή και τα χαρακτηριστικά του Σύμπαντος δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Η μόνη μας ελπίδα παραμένει η καλύτερη τους κατανόηση. Η ίδια όμως η ανθρώπινη ζωή, είναι ανάγκη να αποκτήσει το βαθύτερο της νόημα. Αποτελεί λοιπόν και δικό μας χρέος να επικρατήσουν όσο γίνεται η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον άλλο, η δικαιοσύνη και οι αξίες του πολιτισμού, η έγνοια για το περιβάλλον. Ίσως τότε πολλά από τα μυστήρια του Σύμπαντος να παραμένουν άλυτα, την πορεία όμως της ανθρωπότητας θα συνοδεύουν πιο ευδιάκριτες και φωτεινές προοπτικές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ