Τι λέει ο Τσελέντης στο enikos.gr για τον σεισμό στη Θήβα – Το μήνυμα στους κατοίκους

Σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα στη Θήβα και έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής. Μιλώντας στο enikos.gr, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης είπε ότι «μετά τον προηγούμενο σεισμό ως Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήμασταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί γιατί η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιβαρυμένο ιστορικό και επίσης η πόλη έχει άθλια δόμηση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «η περιοχή είναι πολύ διεγερμένη, αλλά δεν μας δίνει τα χαρακτηριστικά 100% μετασεισμικής ακολουθίας». Ο ίδιος τόνισε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, στα 5 χλμ. γι’ αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Θήβα και στην Αθήνα.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα που στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς της τάξεως των 6 και 6,5 Ρίχτερ. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να υπάρχει μεγάλη μετατόπιση σε κάποιο από τα ρήγματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, όμως, θα πρέπει να ξαναδούν τους κανόνες σεισμικής προφύλαξης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ