Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στη Θήβα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 2 χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά της Θήβας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 5 χλμ. Aκολούθησε, μια χαμηλότερης έντασης σεισμική δόνηση, μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 χλμ νοτιοδυτικά της Θήβας.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης είπε ότι «μετά τον προηγούμενο σεισμό ως Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήμασταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί γιατί η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιβαρυμένο ιστορικό και επίσης η πόλη έχει άθλια δόμηση». Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «η περιοχή είναι πολύ διεγερμένη, αλλά δεν μας δίνει τα χαρακτηριστικά 100% μετασεισμικής ακολουθίας». Ο ίδιος τόνισε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, στα 5 χλμ. γι’ αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Θήβα και στην Αθήνα.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα που στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς της τάξεως των 6 και 6,5 Ρίχτερ. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να υπάρχει μεγάλη μετατόπιση σε κάποιο από τα ρήγματα. Ο ίδιος τόνισε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, όμως, θα πρέπει να ξαναδούν τους κανόνες σεισμικής προφύλαξης».

Ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερες από 270 μικρές επιφανειακές δονήσεις την τελευταία εβδομάδα και ότι οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο.

“Άλλο ένα σμήνος πολύ μικρού μεγέθους σεισμών καταγράφεται από τους σεισμογράφους μετά τα 4,1 Ρίχτερ στις 8:05 το πρωί απο την περιοχή την Θήβας. Το φαινόμενο παρακολουθούμαι από την περασμένη εβδομάδα όπου είχαμε πάλι 4,2 Ρίχτερ και έχουν ακολουθήσει περισσότερες από 270 πολύ μικρές επιφανειακές δονήσεις. Η δραστηριότητα όπως δείχνει το ιστόγραμμα έχει φθίνουσα πορεία στη παραγωγή σεισμών μέχρι στιγμής και την παρακολουθούμε ενόργανα με επιπλέον σταθμούς που έχουμε εγκαταστήσει στην περιοχή λόγω του βεβαρημένου σεισμικού ιστορικού της” γράφει χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ