“Θύμα” της γραφειοκρατίας ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 – Σε αδράνεια από το 2010

Μετά τη φονική κακοκαιρία της Χαλκιδικής αναδείχθηκε το πρόβλημα μη λειτουργίας του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην έκτακτη ενημέρωση των πολιτών και την έγκαιρη εκκένωση περιοχών.

Αναδείχθηκε όμως και το διαχρονικό πρόβλημα αδράνειας και των καθυστερήσεων της Πολιτείας, αφού η “περιπέτεια” του τηλεφωνικού αριθμού 112 χρονολογείται από το 2010. Τότε είχε υπογραφεί η αρχική συμφωνία για την αναβάθμισή του. Μεσολάβησαν εννέα χρόνια γραφειοκρατικών περιπετειών.

Αρχικά το έργο δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί εγκαίρως και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007- 2013. Το 2016 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα” (2014-2020) ενώ το 2018 χρειάστηκε να υπογραφεί νέα τροποποιημένη σύμβαση.

Το 112, ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ακόμα δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Δύο είναι οι βασικές εκκρεμότητες στη χρήση του 112, εννέα χρόνια μετά την αρχική απόφαση για ενεργοποίηση των αναβαθμισμένων λειτουργιών του: να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτόματου γεωεντοπισμού και να δοθεί η δυνατότητα αποστολής προειδοποιητικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η μεγάλη δοκιμή της αποστολής προειδοποιητικών sms για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Πώς χρησιμοποιείται το 112

Ο αριθμός 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης . Στην Ελλάδα το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο και συνδέει τον καλούντα ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης με την αστυνομία, την πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ κλπ. Όπως είχε ανακοινώσει πέρυσι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στον αρχικό σχεδιασμό δεν υπήρχε η δυνατότητα γεωεντοπισμού, δηλαδή η αυτόματη απεικόνιση με ακρίβεια της πληροφορίας της θέσης του καλούντος, ούτε η αποστολή sms στα κινητά των πολιτών στην περίπτωση κινδύνου.

Οι υπηρεσίες αυτές, σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε περίπου τέσσερις μήνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ