Θριάσιο Νοσοκομείο: Έπεσε τζαμαρία ψυγείου πάνω σε εργαζόμενο – Η καταγγελία του σωματείου

Από τύχη φαίνεται πως αποφεύχθηκε ατύχημα στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου έπεσε τζαμαρία ψυγείου πάνω σε εργαζόμενο, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε το σωματείο εργαζομένων στην διοίκηση του νοσοκομείου.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την επιστολή των εργαζομένων, «παρά την παλαιότητα του ψυγείου, “επιλέχθηκε” να μην αντικατασταθεί αλλά επιδιορθώθηκε με σοβαρή πιθανότητα να ξανασυμβεί ατύχημα».

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή, επισημαίνονται οι «σοβαροί κίνδυνοι» για την ασφάλεια των εργαζομένων του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου που «προκαλεί η ανεπαρκής συντήρηση του εξοπλισμού του εργαστηρίου».

Η επιστολή των εργαζομένων

«Σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου προκαλεί η ανεπαρκής συντήρηση του εξοπλισμού του εργαστηρίου..

Συγκεκριμένα, η πόρτα εισόδου στο εργαστήριο παραμένει χαλασμένη εδώ και δύο (2) μήνες, με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτη η είσοδος σε ένα χώρο με εύφλεκτα και μολυσματικά υλικά, και εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συχνά περιστατικά επιθέσεων και κλοπών σε βάρος εργαζομένων, είναι φανερό ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος στο εργαστήριο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και των εργαζομένων.

Παρά τις επανειλημμένα αιτήματα της διευθύντριας του εργαστηρίου, την παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Θριασίου νοσοκομείου και τη «δέσμευση» του διοικητή του νοσοκομείου για «άμεση επίλυση», δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και την προστασία του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο ατύχημα με την πτώση της τζαμαρίας ενός ψυγείου πάνω σε εργαζόμενο, όπου μόνο «από τύχη» δεν υπήρξε τραυματισμός. Παρά την παλαιότητα του ψυγείου, «επιλέχθηκε» να μην αντικατασταθεί αλλά επιδιορθώθηκε με σοβαρή πιθανότητα να ξανασυμβεί ατύχημα.

Τα προβλήματα με την ανεπαρκή συντήρηση και τη μη αντικατάσταση χαλασμένου ή πεπαλαιωμένου εξοπλισμού προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό εργαστήριο.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση (με ημερ. 16/4/2024) είχαμε αναδείξει τους σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ασθενών από τη μη αντικατάσταση των χαλασμένων καρδιογράφου, monitor και απινιδωτή στην Ορθοπαιδική κλινική, όπου οποτε χρειάζεται να γίνει αναζωογόνηση ασθενούς γίνεται «αγώνας δρόμου» για να βρεθεί και να μεταφερθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός από τις υπόλοιπες κλινικές ή τα ΤΕΠ του νοσοκομείου

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε από το 2013 μέχρι σήμερα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγείας έχει ξεπεράσει το 30,3% ενώ στο ίδιο διάστημα η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων για υγειονομική περίθαλψη έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας συνεχίζεται σε μια περίοδο που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2024, ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και οι δαπάνες δις ευρώ για εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις .

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης εντάσσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που το κόστος λειτουργίας θα μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στους ασθενείς – «πελάτες» είτε με άμεσες πληρωμές π.χ στα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία είτε με αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη (αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός τους ΕΟΠΥΥ).

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας του Μικροβιολογικού – Βιοχημικού Εργαστηρίου:

► να επισκευασθεί η πόρτα εισόδου στο εργαστήριο

► να γίνει έλεγχος από τον τεχνικό ασφαλείας για την ασφαλή λειτουργία του εξοπλισμού του εργαστηρίου

►να προχωρήσει η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ