Θετική εισήγηση στην Ολομέλεια του Άρειου Πάγου για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Της Άννας Κανδύλη

Ανοίγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής με την πρότασή του προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον δρόμο για την δικαίωση δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι λόγω της ανατίμησης του νομίσματος είδαν το αρχικό τους κεφάλαιο να «εκτοξεύεται», παρόλο που οι ίδιοι πλήρωναν κανονικά και επί μακρόν τις δόσεις τους.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου εξέτασε σήμερα υπόθεση δανειακής σύμβασης σε ελβετικό φράγκο, δανειολήπτριας από την Θεσσαλονίκη.

Η προσφεύγουσα , έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της τράπεζας περί χαμηλού επιτοκίου. Ωστόσο το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Η δανειολήπτρια στην προσφυγή της ζητούσε:

– να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος δανειακής συμβάσεως σε ελβετικό φράγκο με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής,

-να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Ο κ. Αγγελής πρότεινε να γίνει δεκτή η προσφυγή επικαλούμενος και πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει αυτής, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν επαρκή ενημέρωση, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα εκθέτοντας τις δυνητικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα , ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις,

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, φτάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών αλλά και τραπεζιτών τα 13 δις, και στην πλειοψηφία τους εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις που έχουν γίνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ