Θεσσαλονίκη: Υποθαλάσσιος σκουπιδότοπος ο βυθός του Θερμαϊκού – Ανασύρθηκαν καρέκλες, πατίνια και ποδήλατα – ΦΩΤΟ

Σε έναν απέραντο υποθαλάσσιο σκουπιδότοπο είχαν μετατρέψει τον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη ασυνήδειτοι, οι οποίοι πέταξαν από καρέκλες, τραπέζια μέχρι και… μοτοποδήλατο.

Μπαταρίες οχημάτων, καρότσια μεταφοράς μεταλλικά αντικείμενα, λάστιχα, καρέκλες, τραπέζια, ποδήλατα, πατίνια είναι μόνο κάποια από τα αντικείμενα που βρέθηκαν βυθισμένα στον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου έπειτα από ειδική δράση καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου.

Τα παραπάνω αντικείμενα ανασύρθηκαν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο δράσης Υποθαλάσσιου Καθαρισμού που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης με τη συμβολή περιβαλλοντικών οργανώσεων στον Προβλήτα 1 του Λιμανιού.

Όπως εξηγούν στο ThessToday οι δύτες που ανέσυραν τα βαρέα αντικείμενα, τα πλέον επικίνδυνα είναι οι μπαταρίες οχημάτων που εντοπίστηκαν καθώς κατά το διάστημα που παρέμειναν στο βυθό απελευθέρωσαν επικίνδυνα υγρά. Αξιοσημείωτο είναι πάντως, πως για να ανασυρθούν τα ευρήματα , επιστρατεύτηκε μέχρι και ειδικός γερανός καθώς ένα απλό λάστιχο λόγω των υλών που θα προσκολληθούν πάνω του μέσα στη θάλασσα μπορεί να ζυγίζει έως και 200 κιλά.

Σημειώνεται πως οι έρευνες πραγματοποιούνται σε ακτίνα περίπου 1 χιλιομέτρου.

Στη δράση συμμετείχαν από το πρωί, μαθητές και μαθήτριες των Ενιαίων Λυκείων και των ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία και να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

«Για πρώτη φορά γίνεται υποθαλάσσιος καθαρισμός στον προβλήτα 1 με τη συμμετοχή του κόσμου -και ιδιαίτερα των μαθητών- κάτι που μας χαροποιεί γιατί είμαστε εδώ για να πούμε στις επόμενες γενιές αλλά και με τις επόμενες ενέργειές μας, πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός των θαλασσών μας και η προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Θάνος Λιάγκος.

Για τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των δράσεών τους μίλησε και ο γενικός γραμματέας ΟΛΘ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν έρθουμε του χρόνου τέτοια μέρα, ενδεχομένως να βγάλουμε τα ίδια, ίσως και περισσότερα απορρίμματα».

«Δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουμε, ακόμη και μέσα στην πόλη, στον αστικό ιστό αν είμαστε, αν αφήσουμε ένα σκουπιδάκι, με τη βροχή και τον αέρα θα καταλήξει στη θάλασσα. Δεν είναι ότι όλα αυτά πετάχτηκαν στο λιμάνι, είναι απορρίμματα που έχουν πεταχτεί ενδεχομένως χιλιόμετρα από δω και το βλέπουμε και τώρα με τις πλημμύρες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ