Θεσσαλονίκη: Βεβήλωσαν με σβάστικα το εβραϊκό μνημείο στο ΑΠΘ – Καταδίκη και έντονες αντιδράσεις

Στόχος βανδαλισμού έγινε για ακόμη μία φορά το μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι δράστες βεβήλωσαν το μνημείο με σβάστικα και την μαρμάρινη αφιέρωση με φασιστικό σύμβολο.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Σε σχετική ανακοίνωση, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καλεί τις Αρχές να μεριμνήσουν ώστε να συλληφθούν άμεσα οι δράστες και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

«Το Μνημείο που είναι αφιερωμένο στο εβραϊκό νεκροταφείο και βρίσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στόχο αποτρόπαιου βανδαλισμού. Η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου.

Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί  κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου. Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και τον φανατισμό τους βεβηλώνοντας τη μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!

Καλούμε τις Διωκτικές Αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Κεραμέως: Έκνομες πράξεις που εκφράζουν αντισημιτισμό και μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη χώρα μας

Τον βανδαλισμό του μνημείου του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο ΑΠΘ, καταδικάζει με ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

«Έκνομες πράξεις που εκφράζουν αντισημιτισμό και μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη χώρα μας, ένα κράτος σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ευνομούμενο, που σέβεται και προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία», τονίζει η κ. Κεραμέως.

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την φασιστική επίθεση

Τη βεβήλωση του μνημείου, που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, από νεοναζί, καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης.

«Η νέα επίθεση στο μνημείο επαναφέρει με τον πιο έντονο τρόπο την ανάγκη επαγρύπνησης του δημοκρατικού κόσμου αλλά και του αντιφασιστικού κινήματος, απέναντι στην ακροδεξιά που απειλεί τη δημοκρατία στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται δε, πως «οι διωκτικές αρχές οφείλουν, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, να διερευνήσουν και να διαλευκάνουν την φασιστική επίθεση».

Ελληνική Λύση: Οι βέβηλες πράξεις αντισημιτισμού προσβάλλουν όλους τους Έλληνες

Η Ελληνική Λύση καταδικάζει απερίφραστα τον βανδαλισμό του μνημείου, που είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό νεκροταφείο εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι βέβηλες πράξεις αντισημιτισμού προσβάλλουν όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

Αναμένουμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Δήμαρχος Θεσσαλονίκη: Θα ζητήσω την άμεση σύλληψη των δραστών και την αποκατάσταση του μνημείου

Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου καταδίκασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Εκφράζοντας όλους εσάς, κάθε δημοτικό σύμβουλο και κάθε πολίτη της πόλης, καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ», είπε ο κ. Ζέρβας.

«Η πόλη μας στέκεται με συνέπεια απέναντι σε κάθε τέτοια πράξη ύβρεως, μην πω αλητείας. Η Θεσσαλονίκη τιμούσε και τιμά την ιστορία της και θα ζητήσω την άμεση σύλληψη των δραστών και την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Και εφόσον ζητηθεί βοήθεια από τις υπηρεσίες του δήμου θα συμβάλλουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Πρύτανης ΑΠΘ: Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του βανδαλισμού

«Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του βανδαλισμού του συγκεκριμένου μνημείου», τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, σε ανακοίνωση για τον βανδαλισμό του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης.

«Αποτροπιασμό, οργή και βαθιά θλίψη προκαλεί ο βανδαλισμός του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον χώρο του Πανεπιστημίου μας. Η καταδίκη της έκνομης και αηθούς αυτής ενέργειας από σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι αυτονόητη και απερίφραστη», υπογραμμίζει ο πρύτανης και προσθέτει: «Τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας και πρόδηλα φασιστικές δεν χωρούν στο Πανεπιστήμιο, έναν χώρο δημοκρατίας, σεβασμού και ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ