Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για τα κρούσματα κορονοϊού – Σπεύδει ο Πλεύρης

Η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές, με τον Θάνο Πλεύρη να σπεύδει εκτάκτως αύριο στη συμπρωτεύουσα.

Θεσσαλονίκη: Έκτακτη σύσκεψη Πλεύρη με δημάρχους και υγειονομικούς φορείς

Πληροφορίες του voria.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας θα έχει σύσκεψη με δημάρχους και υγειονομικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να συζητηθεί η επιδημιολογική πορεία τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε τους 14 δημάρχους για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισαν δήμαρχοι στην ιστοσελίδα, προκειμένου να εξετάσουν τις αιτίες για το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Αττικής, αντιθέτως στη Θεσσαλονίκη παραμένουν σταθερά, χωρίς να υπάρχει βελτίωση.

Πάντως, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι δεν ανησυχούν τόσο για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως για την εξέλιξη της πανδημίας στη δυτική Μακεδονία (φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και πέρσι).

Θάνος Πλεύρης

Θεσσαλονίκη: Οι φήμες περί «μίνι lockdown»

Από το πρωί σήμερα κυκλοφορούν φήμες περί επιβολής «μίνι lockdown» στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη voria.gr, μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτηρίζουν αυτές τις φήμες ως «αβάσιμες εκτιμήσεις».

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τόσο υψηλός ώστε να δικαιολογείται η απόφαση για επιβολή έκτακτων μέτρων, όπως τόνιζαν μέλη της Επιτροπής στην ιστοσελίδα.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμιά κουβέντα για την επιβολή τέτοιων μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή εξετάζει την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ τέτοιου τύπου μέτρα τα αποφασίζει η Πολιτική Προστασία. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή έκτακτη, όμως προβληματίζει ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, όπως και σε άλλες περιοχές. Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα στην Επιτροπή και θα δούμε εάν χρειάζονται τυχόν έκτακτα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα».

Κρούσματα-Κορονοϊός

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισήμανε πως δεν έχει καμιά ενημέρωση για ενδεχόμενο «μίνι lockdown» σημειώνοντας στην ιστοσελίδα ότι «προκαλεί προβληματισμό, όχι όμως ανησυχία ή πανικό ή ακόμη και ανάγκη επιβολής μέτρων αυτή τη στιγμή, η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Εξετάζουμε κι εμείς τα δεδομένα και περιμένουμε και τις απόψεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υγείας και των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να διαπιστώσουμε που οφείλεται το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται εδώ παραμένουν σταθερά σε τριψήφια νούμερα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, εξήγησε ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είναι αυτό που αποφασίζει τυχόν επιβολή ‘μίνι lockdown’. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση μέχρι τώρα για κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, η επιβολή τέτοιου μέτρου αποφασίζεται σχεδόν αυτόματα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει το όριο συναγερμού που έχει τεθεί από το υπουργείο και είναι ξεχωριστό για κάθε περιοχή της χώρας».

Ποιο είναι αυτό το όριο των κρουσμάτων για την επιβολή «μίνι lockdown» στη Θεσσαλονίκη, πάντως, δεν είναι ευρέως γνωστό και το γνωρίζει μόνον η Πολιτική Προστασία κεντρικά.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, ειδικά στη Θεσσαλονίκη η εικόνα προσομοιάζει με εκείνη στα τέλη Αυγούστου, χωρίς να έχει πιάσει την κορύφωση εκείνης της περιόδου, που ήταν στα 1.900 κρούσματα και τις 186 νοσηλείες. Σημειώνεται ότι τότε δεν είχε επιβληθεί κάποιο επιπλέον περιοριστικό μέτρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυριανή έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία στις υγειονομικές περιφέρειες ευθύνης της (μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) σήμερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και σε απλές κλίνες 248 ασθενείς (81,5% ανεμβολίαστοι), σε απλές κλίνες με μάσκα αυξημένης ροής οξυγόνου 22 ασθενείς (όλοι ανεμβολίαστοι) και σε μονάδες εντατικής θεραπείας 53 ασθενείς (96,2% ανεμβολίαστοι).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ