Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την «ιερή» κομπίνα – Τι υποστηρίζει ο ιερέας που φέρεται να ξάφριζε πιστούς για να γίνει «μητροπολίτης»

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις απάτες που είχαν «στήσει» ο 68χρονος ιερέας και ο 61χρονος στενός του συνεργάτης, πρώην ιερώμενος, πείθοντας τα θύματά τους να στηρίξουν τον πρώτο ώστε να γίνει -όπως έλεγαν- μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Mega, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης υπήρχαν 4-5 επιχειρηματίες που σχετίζονταν κυρίως με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους είχε προσεγγίσει μέσω ενός λογιστή που ήταν κοντά στον συγκεκριμένο ιερέα.

Ο υποψήφιος -υποτίθεται- μητροπολίτης φαίνεται να έλεγε ότι ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν στην διαχείριση των ακινήτων της Μητρόπολης, στην διαχείριση των οικονομικών, στις προμήθειες, στα συσσίτια και στα λογιστικά θέματα.

Σύμφωνα με το Mega, όταν ρωτήθηκε – σύμφωνα πάντα με την δικογραφία – τι τα ήθελε αυτά τα χρήματα δηλώνει εντελώς ψευδώς «ήθελα να χρηματίσω έναν συνεργάτη του αρχιεπισκόπου».

Ενώ ένα άλλο μέρος, όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος ιερέας δαπανήθηκε προκειμένου να αγοραστούν δώρα σε μητροπολίτες, με σκοπό να «προχωρήσει» η εκλογή του ως μητροπολίτη.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ένας από τους θιγόμενους επιχειρηματίες έκανε μερικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο σε σχέση με έναν από τους ενδιάμεσους που βοηθούσαν σε αυτή την απάτη κι όπως αναφέρει στην δικογραφία έκανε ιδιαίτερα ακριβή ζωή που περιελάμβανε ταξίδια και γνωριμίες με πολλά πρόσωπα της ελληνικής showbiz.

Η δικογραφία επίσης αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης πήγαινε σε φαρμακεία και έπαιρνε μεγάλες ποσότητες καλλυντικών, σε άλλα σούπερ μάρκετ μεγάλες ποσότητες τυριών.

Στον εισαγγελέα η ογκώδης δικογραφία

Στα χέρια εισαγγελέα βρίσκεται η δικογραφία για τον 68χρονο αρχιμανδρίτη από τη Θεσσαλονίκη και τον 61 ετών πρώην ιερωμένο, οι οποίοι εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές σε απάτη με δωρεές ύψους άνω του 1,3 εκατ, ευρώ που έλαβαν από πιστούς – και μεταξύ αυτών επιχειρηματίες – ως οικονομική στήριξη ενόψει της δήθεν εκλογής του πρώτου στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Η ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στην οποία περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα, 51 και 34 ετών, έχει ανατεθεί προς επεξεργασία σε εισαγγελικό λειτουργό και με βάση τις αξιόποινες πράξεις που θα διαπιστώσει ότι τελέστηκαν, θα παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης. Η αστυνομική έρευνα που προηγήθηκε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η δικογραφία περιλαμβάνει καταγγελίες από τουλάχιστον έξι φερόμενα θύματα, και σε βάθος 5ετίας, από τον Νοεμβρίου του 2018 έως τον Φεβρουαρίου του 2023. Όπως ανέφεραν στις καταθέσεις τους, ο αρχιμανδρίτης και ο άλλοτε ρασοφόρος (καθαιρέθηκε από κληρικός) τους ζητούσαν χρηματικά ποσά, πείθοντάς τους ψευδώς πως είναι βέβαιη η ανέλιξή του 68χρονου σε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, για να γίνουν πειστικοί, επιδείκνυαν πλαστές επιστολές τις οποίες συνέτασσε ο 61χρονος καθηρημένος ιερέας, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες, θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές υπηρεσίες, όπως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το υπουργείο Οικονομικών ακόμα και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι εύπιστοι δωρητές, υποτίθεται πως θα έπαιρναν πίσω τα χρήματά τους, ενώ θα επωφελούνταν όταν ο αρχιμανδρίτης θα αναλάμβανε τη θέση του Μητροπολίτη, συμμετέχοντας δήθεν στη διαχείριση των αποθεματικών και των ακινήτων της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στις προμήθειες, τα συσσίτια κ.ά..

Ερευνώντας τη ροή του χρήματος, οι διωκτικές Αρχές φαίνεται να διαπίστωσαν ότι οι «ιερές» δωρεές μεταφέρονταν σε λογαριασμούς των συνεργών του 68χρονου κληρικού και μέρος αυτών δαπανήθηκε για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και ενός διαμερίσματος. Ήδη κατασχέθηκε ένα όχημα, όπως επίσης φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευές αποθήκευσης (usb), βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες επιστολές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ