Πεδίο μάχης το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε η Κεραμέως

Αδιανόητες εικόνες εκτυλίσσονται από το πρωί της Τετάρτης στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Το σχολείο έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία νωρίτερα κοντά στο σημείο όπου έγιναν τα πρωινά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Πρόκειται για τρεις ανήλικους, οι οποίοι φαίνεται να κινούνταν προς το σχολείο για να συνδράμουν τα άτομα που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος.

Πάνω τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα και γι’ αυτόν τον λόγο συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Από νωρίς ομάδες κουκουλοφόρων μαθητών μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στο σχολείο, μπροστά στα μάτια των εκπαιδευτικών. Όπως χθες έτσι και σήμερα βίαια επεισόδια σημάδεψαν το πρωινό κουδούνι στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στο σχολείο για αντιφασιστική διαδήλωση, δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο τον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ. Μέσα σε λίγα λεπτά η κατάσταση εκτροχιάστηκε και ο ήσυχος πεζόδρομος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρούν σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Ακολούθησαν μάχες σώμα-με-σώμα με εκτόξευση μολότοφ και πυρσών, ενώ, μάλιστα, δύο ανήλικες μαθήτριες κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό τους από συμμαθήτριές τους εντός του σχολείου. Το ΕΚΑΒ, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr παρέλαβε δύο αγόρια με τραύματα στο κεφάλι.

Και όλα αυτά, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της συμπλοκής ανοιγοκλείνουν την πόρτα μόλις επικρατεί ηρεμία.

Οι γονείς έσπευσαν στο σχολείο για να μαζέψουν τα παιδιά τους στο σπίτι, τονίζοντας μάλιστα ότι «ζούμε με το άγχος κάθε μέρα και το μυαλό μου είναι συνέχεια εδώ, με όλα αυτά που γίνονται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο έφτασε και η νεοσύστατη ομάδα «ΟΔΟΣ» της Ελληνικής Αστυνομίας, για να αναλάβουν τον ρόλο του διαπραγματευτή με τους κουκουλοφόρους.

Θεσσαλονίκη: Τεταμένη η ατμόσφαιρα – Εγκλωβίστηκαν μαθητές στις αίθουσες

Η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την κλιμάκωση της έντασης προς στιγμή, ωστόσο τα επεισόδια συνεχίστηκαν. Κουκουλοφόροι, ακροδεξιοί όπως δηλώνουν οι φοιτητές, μέσα από το σχολείο ξεκίνησαν πετροπόλεμο και εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ σύμφωνα με την ΕΡΤ1.

Πρόκειται για αγνώστους εξωσχολικούς που μπαινοβγαίνουν από την πίσω πόρτα και δημιουργούν ταραχές. Εντός του σχολείου υπάρχουν μαθητές, εγκλωβισμένοι στις τάξεις, οι οποίοι πήγαν σήμερα στο σχολείο για να παρακολουθήσουν μάθημα.

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησαν και τα χθεσινά, δηλαδή με την έξοδο των αγνώστων κουκουλοφόρων από το σχολείο.

Γονέας μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι πως πήγε την κόρη του μαθήτρια της Α Λυκείου για μάθημα και καθώς απομακρυνόταν με το αυτοκίνητό του πληροφορήθηκε για τα επεισόδια και επέστρεψε.

“Το σχολείο είναι πολύ μεγάλο. Ακούσαμε ότι μπαίνουν άλλοι μέσα και όλα αυτά γίνονται από την αυλή. Τα παιδιά είναι καλά” είπε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκωνάς είπε από την πλευρά του ότι «είναι απαράδεκτη η κατάσταση» και πρόσθεσε:

«Έχει ευθύνη η διεύθυνση του σχολείου και η αστυνομία που τα επιτρέπει αυτά. Άγνωστοι που κάνουν τους μαθητές, ακραία στοιχεία που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή όπως μας είπαν οι ίδιοι όταν τους ρωτήσαμε το γιατί, μπαίνουν πάνω από τα κάγκελα και πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες, προς γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από το σχολείο. Μας είπαν ‘είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής και θέλουμε να διώξουμε τους διαδηλωτές».

 

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια ζήτησε η Κεραμέως

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση για τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έχει ως εξής:

«Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης.

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Ηλιόπουλος για Σταυρούπολη: Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας

“Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης” αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.

“Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ. Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας. Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για ποιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους.

Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο” τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

“Η κοινωνία θα παλέψει και θα νικήσει ξανά τους νεοναζί, ούτε βήμα πίσω!” καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή πληροφοριών: thesstoday.gr/ΕΡΤ1

Exit mobile version