Θεσσαλονίκη: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Οι πορείες και τα μέτρα

Κορυφώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της ιστορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις αλλά και πολίτες θα καταθέσουν το πρωί στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο εντός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του εξέγερσης.

Ήδη από τις 10:00 το πρωί, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Πολυτεχνείο για την κατάθεση των στεφάνων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το απόγευμα, οπότε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών καλούν σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείου στις 17:00.

Κάλεσμα στις 17:30 απευθύνει το ΠΑΜΕ, η ΚΝΕ και το ΜΑΣ.

Φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές οργανώσεις, αναρχικές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση στις 18:00 στο ίδιο σημείο.

Μετά τις συγκεντρώσεις, αναμένεται να ακολουθήσουν πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας

Κλειστό θα είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, 17 Νοεμβρίου, λόγω των πορειών και των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη τέθηκαν σε ισχύ ήδη από εχθές, Πέμπτη.

Από 16.00΄ ώρα σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα:

–    Από 16.00΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

–    Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

Την Παρασκευή (17-11-2023), από ώρα 06.00΄ και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων, στις παρακάτω οδούς:

–    Εγνατία, στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.

–  Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη. Εθν.Αμύνης, στο τμήμα της από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού  Πύργου.
–    Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.
–    Καρ. Ντήλ, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασ.Ηρακλείου.
–    Βασ. Ηρακλείου, στο τμήμα της από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ.Ντήλ.
–    Κ. Καραμανλή, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου.
–    Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Εγνατία.
–    Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης  Ζωγράφου μέχρι την οδό Κασσάνδρου.
–    Ι. Δραγούμη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Τσιμισκή.

Όπως ενημερώνει η Τροχαία, σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς, ενώ ζητεί την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών.

Αστακός η Θεσσαλονίκη για το Πολυτεχνείο – Η έξτρα πρόβλεψη για Παλαιστινιακό και τα drones

Σε αυξημένη επιφυλακή θα βρίσκονται οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε συσκέψεις των επιτελών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και μάλιστα υπό την παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, τέθηκαν όλες οι ιδιαιτερότητες της φετινής επετείου.

Η σημαντικότερη ιδιαιτερότητα για φέτος είναι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και οι αντιδράσεις που υπάρχουν και στη χώρα μας για τους νεκρούς αμάχους στην περιοχή.

Για τις πορείες που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που αναμφίβολα θα έχουν ως προμετωπίδα το Παλαιστινιακό, τα μέτρα θα είναι δρακόντεια, με αστυνομικούς όλων των δυνάμεων (ΥΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ) να βρίσκονται σε καίρια σημεία, ενώ θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση με drones και ενδεχομένως, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με ελικόπτερο.

Πέραν αυτών, σε επιφυλακή θα βρίσκεται και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, το οποίο έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν σε επεισόδια στην Πολυτεχνική Σχολή και αλλού.

Επιπλέον, και λόγω της επιφυλακής που ούτως ή άλλως υπάρχει εξαιτίας του πολέμου και του φόβου κάποιου τρομοκρατικού χτυπήματος, αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων καθ όλη τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων σε δυνητικούς στόχους, όπως πρεσβείες και προξενεία του Ισραήλ και των ΗΠΑ, Εβραϊκές συναγωγές και εταιρείες εβραϊκών η αμερικανικών συμφερόντων. Άλλωστε στο κομμάτι αυτό των μέτρων συμβάλει ήδη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα

Αναφορικά με τα εμπορικά καταστήματα δεν θα υπάρξει κάποια επίσημη οδηγία από τον Εμπορικό Σύλλογο για να κλείσουν, καθώς είναι ημέρα εργάσιμη. Οι καταστηματάρχες θα επιλέξουν αν θα ανοίξουν το απόγευμα, γνωρίζοντας άλλωστε από την εμπειρία τους ότι το κέντρο από το μεσημέρι θα είναι σχεδόν απροσπέλαστο και ο κόσμος στην αγορά θα είναι ελάχιστος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ