Θεσσαλονίκη: Εννέα ένοχοι, αθώος ο Ψωμιάδης για την επίθεση στον Μπουτάρη

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι εννέα από τους 12 κατηγορούμενους για την επίθεση εναντίον του τέως δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην πλατεία Λευκού Πύργου, τον Μάιο του 2018.

Σε βάρος των εννέα κατηγορουμένων επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 6 έως 11 μηνών και σε όλους τους δόθηκε τριετής αναστολή, ενώ η έφεση τους είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής τους. Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, όπως και άλλους δύο κατηγορουμένους για την ίδια υπόθεση.

Τι είπαν στις απολογίες τους

Στις απολογίες, τους οι επτά από τους 12 κατηγορούμενους που βρίσκονταν στην αίθουσα, ισχυρίστηκαν ότι δεν συμμετείχαν στο περιστατικό, και αρνήθηκαν ότι επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη ή προκάλεσαν φθορές στο όχημα μεταφοράς του. Ισχυρίστηκαν ότι μόνο παρακολουθούσαν το συμβάν, αφού βρέθηκαν εκεί λόγω της εκδήλωσης ή τυχαία. Μάλιστα ανέφεραν ότι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, όπως μεταδίδει το thesstoday. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι 12 κατά περίπτωση βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης, της εξύβρισης λόγω και έργω και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης παραπέμφθηκε για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος, πιο συγκεκριμένα κατηγορήθηκε πως με τις δηλώσεις που έκανε στην εκδήλωση, προέτρεψε το πλήθος να κινηθεί εναντίον του κ. Μπουτάρη.

Ψωμιάδης: Κανένα στοιχείο ότι παρακίνησα το πλήθος εναντίον του Μπουτάρη

Ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά την απολογία του σήμερα ανέφερε πως «όπως κάθε χρόνο βρισκόμουν στην εκδήλωση, και έδινα συνέντευξη σε κανάλι της Θεσσαλίας. Από πίσω μου άκουγα βρισιές προς τον κ. δήμαρχο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω, πως τίμησα, τιμώ και σέβομαι τον κ. Μπουτάρη, η μόνη διαφορά που έχουμε είναι πολιτική. Την ώρα που περνούσε από δίπλα μου, είπα στην τηλεόραση “να το πολιτικό τραβέλι που πούλησε την Μακεδονία”. Είναι πολιτική έκφραση. Αυτό το είπα γιατί το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μπουτάρης σε επίσκεψή του στα Σκόπια, τα ονομάτισε Μακεδονία, χωρίς να έχει υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την τότε κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Σε προηγούμενη δικάσιμο, ο κ. Μπουτάρης είχε επισημάνει στην κατάθεσή του πως το οργισμένο πλήθος του επιτέθηκε έπειτα από νεύμα που έκανε ο κ. Ψωμιάδης. Ο ίδιος απάντησε σε αυτό, ενώπιον του δικαστηρίου. «Θεωρείτε πως έχετε μπροστά σας έναν τραμπούκο; Κούνησα τα χέρια μου ενώ έδινα συνέντευξη; Πού καταγράφηκε αυτό; Μόνο από τον δήμαρχο και τον οδηγό του. Υπήρχαν άτομα με εκατοντάδες τηλέφωνα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι παρακίνησα το πλήθος, ούτε καν ότι είπα κάτι. Εγώ δεν μετακινήθηκα από το σημείο που έδωσα συνέντευξη, δεν υπάρχει ούτε ένας μάρτυρας ή ένα βίντεο που να φαίνεται ότι κάνω κάτι. Σε μια ομάδα ατόμων που πήγε να του ορμήξει, γύρισα και τους είπα “δεν είναι σωστό, σεβαστείτε την ηλικία του”. Προσωπικά είδα μόνο ότι τον κυνηγούσαν, δεν είδα ότι τον χτύπησαν. Μάλιστα, καταδίκασα αργότερα τις αποδοκιμασίες», είπε ο κ. Ψωμιάδης.

Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως το μόνο που του έμεινε απ’ όλη την ιστορία, έπειτα από τόσα χρόνια είναι ότι «υπάρχουν χαζοί άνθρωποι. Είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ