Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για αντιεμβολιαστή ιερέα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα για έναν ιερέα στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, που καταγγέλλεται ότι είναι αντιεμβολιαστής και έχει διαχωρίσει τους πιστούς σε εμβολιασμένους και μη.

Το θέμα αποκάλυψε το ThessToday.gr, έχοντας στη διάθεσή του σχετικές καταγγελίες πιστών.

Όπως αναφέρουν οι καταγγελίες, ο εν λόγω ιερέας δεν δίστασε στη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού να ωθήσει τους πιστούς να ασπασθούν τον Σταυρό μόνο χωρίς… μάσκα.

Η στάση του αυτή στο θέμα του COVID αλλά και ο γενικότερος τρόπος διακονίας του, οδήγησαν τους πιστούς στη σύνταξη επιστολής προς τη Μητρόπολη Κασσανδρείας, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.

Μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Αστυνομία.

Θεσσαλονίκη εκκλησία

Οι καταγγελίες για τον ιερέα

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του ThessToday.gr, κάτοικοι της περιοχής Βασιλικών καταγγέλλουν τον ιερέα για αντιεμβολιαστική «κατήχηση» και δηλώνουν ότι λόγω της στάσης του έχει «χωρίσει το χωριό στα δύο».

Επικαλούμενοι συγκεκριμένα περιστατικά, οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι, εν μέσω πανδημίας, ο ιερέας έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό των πιστών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ιερέας: «Εγώ κάνω κουμάντο εδώ»

Αν και βαθιά θρησκευόμενοι οι περισσότεροι κάτοικοι των Βασιλικών, αναφέρουν ότι, εξαιτίας της συμπεριφοράς του ιερέα παρατηρείται χαμηλή προσέλευση πιστών στον Ιερό Ναό όπου διακονεί και αρκετοί πιστοί για να τον αποφύγουν επιλέγουν να μετακινηθούν και να εκκλησιαστούν σε γειτονικές ενορίες.

To θέμα έχει απασχολήσει και τον Κοινοτάρχη Βασιλικών, Αστέριο Καρακώττα ο οποίος, με δηλώσεις του στο ThessToday.gr, καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά πιστών με τον εν λόγω ιερέα, ενώ επισημαίνει ότι το 2020 παρατηρήθηκε στην περιοχή έξαρση κρουσμάτων μετά από μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι πιστοί εμβολιάζονται τους λέει “χαρά στο κουράγιο σου”. Ο συγκεκριμένος ιερέας δεν έχει προτρέψει ούτε μια φορά τους πιστούς να βάλουν μάσκες. Το Πάσχα του 2020 μάλιστα έστελνε SMS στους πολίτες να προσέλθουν να χαιρετίσουν τον Επιτάφιο, ενώ την ίδια ώρα είχε εκδοθεί η εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδο Εκκλησίας που έλεγε ρητά “ανοιχτά τρεις ώρες και μόνο για τους ιερείς”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρακώττας, συμπληρώνοντας ότι «έχει θέμα με τους εμβολιασμένους».

Ενδεικτικό της στάσης του ιερέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βασιλικών, είναι ότι δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα covid (μάσκα – αποστάσεις), ενώ φέρεται να είπε σε πιστούς ότι: «Εγώ κάνω κουμάντο εδώ πέρα».

Άλλος κάτοικος της περιοχής σημείωσε ότι: «Έχει χωρίσει την περιοχή στα δύο. Αφήνει μέσα στο ναό τους ανεμβολίαστους χωρίς μάσκες και να παίρνουν κανονικά αντίδωρο ενώ λέει στους εμβολιασμένους ότι τα εμβόλια είναι από τους μασώνους. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό».

Ένα άλλο περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή του Σταυρού, όπου ο ιερέας, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, δεν επέτρεψε σε πιστούς να φιλήσουν τον Σταυρό φορώντας μάσκα.

Και οι μαρτυρίες των κατοίκων δεν σταματούν εδώ. Λίγο καιρό πριν, ο ιερέας πλησίασε ηλικιωμένη γυναίκα που μόλις είχε εμβολιαστεί και τοποθέτησε στο μπράτσο της ένα κέρμα, λέγοντάς της: «βλέπεις; κολλάει», υπονοώντας θεωρίες συνωμοσίας για «τσιπάκια» και «5G».

Θεσσαλονίκη εκκλησία

Η επιστολή των πιστών

Πιστοί της περιοχής προχώρησαν στη σύνταξη μίας επιστολής προς τη Μητρόπολη Κασσανδρείας, με αφορμή ένα επεισόδιο το οποίο εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον ιερέα και σε μία γυναίκα, κάτοικο της περιοχής.

Η γυναίκα αντέδρασε και εξέφρασε τα παράπονά της προς τον ιερέα για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους πιστούς, με εκείνον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, να εκτοξεύει ανάρμοστους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό της.

Η αγιογράφος της περιοχής, η κα. Έφη, τονίζει στην ιστοσελίδα ότι η επιστολή διαμαρτυρίας έχει σταλεί στη Μητρόπολη Κασσανδρείας τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει, δεν είχαν καμία απάντηση.

«Έχουν υπογράψει την επιστολή περίπου 200 άνθρωποι», δηλώνει στο ThessToday.gr η αγιογράφος, παραθέτοντας μερικά αποσπάσματα των όσων επικαλούνται:

«Είμαστε κάτοικοι Βασιλικών Θεσσαλονίκης και ενεργοί πολίτες και αγωνιούμε για όσα γίνονται στον τόπο μας. Έχουμε διδαχθεί ότι είμαστε όλοι ίσοι, ανεξαρτήτου φύλου και κοινωνικής τάξης και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αντιδράσουμε όταν τα παραπάνω δικαιώματα των ανθρώπων καταστρατηγούνται.

Στα Βασιλικά ανέκαθεν άξιοι ιερείς επιτελούσαν το έργο για πνεύμα ομόνοιας και μετέδιδαν θεωρητικώς και εμπράκτως το μήνυμα του χριστιανισμού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, δυστυχώς, παρατηρούνται πολλές συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ιερέα, σε αντίθεση με τις αξίες του χριστιανισμού.

Αυτές οι συμπεριφορές έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια τέλεσης θείας λειτουργίας (σ.σ. ο συγκεκριμένος ιερέας) εμφανίζει αυταρχική συμπεριφορά, μιλά με απαξιωτικό τρόπο προς τους χριστιανούς και λειτουργεί για τον ναό ως απόλυτος άρχων, χωρίς να δέχεται κριτική.

Μετέτρεψε εσωτερικό χώρο γυναικών σε παιδότοπο, χωρίς την γνώμη των πιστών. Φώναζε με επιτακτικό τρόπο προς τις γυναίκες να αποχωρήσουμε από εκεί. Γυναίκες αποχώρησαν από τον ναό με δακρυσμένα μάτια και με σκυμμένο βλέμμα. Ο ιερέας φορώντας το ιερό άμφιο εκτόξευσε απρεπείς χαρακτηρισμούς. Συνάδει αυτή η συμπεριφορά με τις αρχές του χριστιανισμού;

Διαφορετικά προσβάλει τον Χριστό και την εκκλησία. Πολλοί πιστοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέες διεξόδους και άλλοι έχουν αποξενωθεί από την εκκλησία. Ο ναός είναι πάντα άδειος ακόμη και τις Κυριακές.

Ο ιερέας δεν αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του όταν κάποιος του απευθύνει τον λόγο. Είμαστε αναγκασμένοι να καθοδηγούμαστε πνευματικά από ιερέα που υστερείται των προσόντων.

Παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψην σας την επιστολή και οι αρμόδιοι να εξετάσουν τα παραπάνω ζητήματα και να προβείτε σε όλες τις ενέργειες για να επανέλθει η γαλήνη στην Ενορία μας».

Τι απαντά ο ιερέας

Σε επικοινωνία που είχε το ThessToday.gr με τον εν λόγω ιερέα, ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:

«κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να λέει ό,τι νιώθει. Δημοκρατία έχουμε. Εγώ είμαι στην εκκλησία 24 ώρες το 24ωρο και όποιος έχει πρόβλημα ας έρθει να το συζητήσουμε μαζί».

Αρνητές ιερείς πολεμούν τα εμβόλια: Το “θεϊκό μπόλι”, τα τσιπ και η “χαρά του Εωσφόρου”

Θεωρίες συνωμοσίας και παραληρηματικά κηρύγματα από ορισμένους ιερείς, αρνητές του εμβολίου.

Επικαλούνται… πονηρούς σκοπούς για κλοπή παιδιών, ενώ συνδυάζουν τη δικτατορία, τους Ναζί, τους μασόνους, τα τσιπ, την αλλαγή του DNA και φυσικά τον Σατανά με τον εμβολιασμό ή αλλιώς το μπόλι, όπως το χαρακτηρίζουν.

Ο ιερέας Ελπίδιος Βαγιαννάκης ανήκει στην κατηγορία των φανατικών αντιεμβολιαστών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αναφέρει: «θα εφεύρουν κάτι πολύ πονηρό σε λίγο και θα σας κλέψουν τα παιδιά. Έχετε ακούσει τώρα τελευταία αρχιερείς να μιλούν για το θεϊκό μπόλι; Πού είναι η Θεία Κοινωνία; Μόνο για το άλλο μπόλι».

Ο ίδιος προσθέτει: «Έκαναν ακόμη και τις εκκλησίες μας τόπο για να μπουν μέσα οι άνθρωποι για να χαραχτούν, να πάρουν το χάραγμα. Η χαρά του Εωσφόρου αυτή είναι».

Ο Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μονής Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Φιλώτα, Παΐσιος Παπαδόπουλος τονίζει ότι «έχει γίνει τελετή σε μασονική στοά για τα συγκεκριμένα σκευάσματα και παίρνει ο δαίμονας την εξουσία σε αυτούς που τελικά κάνουν αυτή τη γενετική τροποποίηση.

Ο ιερέας Αρσένιος Βλαγκιόφτης, υποστηρίζει ότι το εμβόλιο περιέχει το μικροτσίπ RFID που εκπέμπει και λαμβάνει σήμα.

Το πιο ανησυχητικό για τους αρνητές ιερείς είναι πως έχουν χιλιάδες ακολούθους στα social media με τα βίντεο που αναρτούν να έχουν εκατομμύρια θεάσεις.

αρνητές-ιερείς-εμβόλιο

Οι αντιδράσεις για τους ιερείς – αρνητές

Ο εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, Γεώργιος Κωνσταντίνου τόνισε ότι «οι συγκεκριμένοι ιερείς παραποιούν την πραγματικότητα. Δεν παρουσιάζουν επιστημονικά στοιχεία» και πρόσθεσε:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε τη δαιμονοποίηση του εμβολίου, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε κάποιοι να καπηλεύονται τη Θεολογία και τον λόγο της Εκκλησίας για να πολεμήσουν την επιστήμη».

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Τιμόθεος υποστηρίζει ότι δεν είναι πολλοί οι ιερείς που προτρέπουν για τον μη εμβολιασμό.

«Είναι συγκεκριμένοι. Έχουμε περιστείλει το θέμα στα κηρύγματα, τους απαγόρευσε η Ιερά Σύνοδος και ο κάθε Μητροπολίτης τους. Το τι πιστεύουν, ας κάνουν ό,τι θέλουν» υποστηρίζει.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος τονίζει «είναι λίγοι ευτυχώς και δακτυλοδεικτούμενοι. Άμα είσαι κληρικός και δεν πειθαρχείς στις αποφάσεις της διοικούσης εκκλησίας θέτεις τον εαυτό σου εκτός Εκκλησίας.

Μεγαλώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα στις εκκλησιαστικές Ακαδημίες

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα μεγαλώνει και στις εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φοιτητές στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο έχουν εμβολιαστεί έως και 78%, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έως 77%, στο Οικονομικό έως και 75% και στις Θεολογικές Σχολές από 44% έως 56%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.

«Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στις θεολογικές σχολές και εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τόσο μεταξύ των σπουδαστών και φοιτητών όσο και μεταξύ του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των παραπάνω σχολών αποτελεί μια πρόκληση για την πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινωνία και την Εκκλησία ενώ υποδεικνύει και την αναγκαιότητα, να μην μπω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους», τονίζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου που έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από ναούς. Κάθε Κυριακή τα εμβολιαστικά κέντρα θα βρίσκονται και σε άλλη ενορία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ