Θεσσαλία: Στα επείγοντα… 14 μονάδες υγείας που «καταρρέουν» – Σε ωδείο στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Παλαμά

Την στιγμή που οι κάτοικοι της πολύπαθης Θεσσαλίας προσπαθούν, μέχρι και σήμερα, με νύχια και με δόντια να μαζέψουν τα κομμάτια τους έπειτα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, έρχονται αντιμέτωποι και με ένα σύστημα υγείας που βρίσκεται… υπό μερική «κατάρρευση».

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, το οποίο έχει μετεγκατασταθεί σε ένα ωδείο μετά τις πλημμύρες που επλήγησαν την περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Ακτινολογικό στεγάζεται σε κοντέινερ σε προαύλιο χώρο, καθώς και το μαιευτικό προσωπικό. Παράλληλα, δεν υπάρχει βραχεία νοσηλεία, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί δεν αρκεί για να καλυφθούν οι βάρδιες, γιατί εργάζονται άτομα με ΚΕΠΑ, και δουλεύουν μόνο το πρωί, με αποτέλεσμα η βραδινή βάρδια να μένει κενή. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κάποιος χώρος, προκειμένου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί έπειτα από μια εξοντωτική βάρδια.

Η αναλυτική έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποκαλύπτει τον Γολγοθά που αναγκάζονται να περνούν οι κάτοικοι αλλά και το προσωπικό, εξαιτίας των δεκάδων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα 14 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της μαρτυρικής Θεσσαλίας.

«Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε μέσω της μεγάλης έρευνας που κάναμε, αλλά και της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη (19/12) στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, είναι τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις μονάδες υγείας της περιοχής. Αξίζει να θυμίσουμε στους αρμόδιους, πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέμεινε «όρθιο», παρά τις τραγικές ελλείψεις και τις εξοντωτικές βάρδιες, σε οποιοδήποτε περιστατικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όπως τα Τέμπη και οι πρόσφατες πλημμύρες. Οι άνθρωποι αυτοί, παράτησαν τις ζωές τους στην μέση, επέδειξαν αυτοθυσία, για να συνεχίσουν το έργο τους και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες σε πολλές περιπτώσεις. Φανταστείτε, τα θαύματα που θα μπορούσαν να συμβούν, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα ζητήματα» αναφέρει στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Κωδικοποιώντας τα μαζικά προβλήματα, ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενώ τονίζει πως υπάρχει ένα «κύμα» μαζικής φυγής υγειονομικών, λόγω των χαμηλών μισθών και της εργασιακής εξουθένωσης. «Οι προσλήψεις που γίνονται είναι με το σταγονόμετρο, και δεν ξέρω που πρέπει να καταλήξουμε για να ταρακουνηθούν οι αρμόδιοι και να λάβουν δράση. Είναι τόσο μεγάλες οι ελλείψεις στο προσωπικό που πλέον τα εργαστήρια δεν είναι σε θέση να βγάλουν μια ακτινογραφία θώρακος σε αρκετές περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξαιρετικά σοβαρά κτιριακά ζητήματα στις υποδομές και τραγική έλλειψη μηχανημάτων».

Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας:

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπάρχουν 24 κλίνες ΜΕΘ με 54 Νοσηλευτές ενώ έπρεπε να είναι 72. Από αυτούς τους 54, οι 5 είναι ειδικευόμενοι και οι 12 επικουρικοί, ενώ μόνιμοι είναι 36.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κλείνουν 6 κλίνες ΜΕΘ άμεσα και 8 στα τέλη Φεβρουαρίου για να είναι ασφαλείς. Στα χειρουργεία λειτουργούν 8 αίθουσες από τις 14. Οι υπόλοιπες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Γι’ αυτές που ήδη λειτουργούν, επίσης χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό για το αναισθησιολογικό τμήμα και για την αποστείρωση, καθώς και βοηθητικό προσωπικό. Στο αιμοδυναμικό τμήμα έχουν ζητήσει δεύτερο στεφανιογράφο γιατί αυτός που έχουν δεν καλύπτει τις ανάγκες.

Στη ΜΕΘ Παίδων άρχισαν οι εργασίες και θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κατασκευής της. Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες προσωπικού και ιδιαίτερα Νοσηλευτικού. Το 30% του προσωπικού είναι με συμβάσεις.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού, ενώ αρκετοί από τους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις. Πάντως, λειτουργούν κανονικά οι 10 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν, καθώς και οι 6 αίθουσες χειρουργείων και δεν σημειώνεται αναμονή. Υπάρχει, ωστόσο, έλλειψη χρηματοδότησης και είναι αναγκαία η τροποποίηση του οργανισμού, με αύξηση των οργανικών θέσεων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι έχει μείνει μόνο ένας ογκολόγος από τους τρεις που υπηρετούσαν, καθώς οι δύο παραιτήθηκαν. Στο νοσηλευτικό προσωπικό οι περισσότεροι που υπηρετούν είναι με συμβάσεις, ενώ υπάρχουν κτιριακά προβλήματα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού με πιο σημαντικές ειδικότητες τους νεφρολόγους, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους και παθολόγους. Υπάρχει επίσης έλλειψη από μαίες και μεγαλύτερη σε τεχνικό προσωπικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει μικρή αναμονή στα χειρουργεία Οφθαλμολογικής λόγω της μεγάλης ζήτησης. Πάντως, οι 6 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν κανονικά.

Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων είναι η φωτεινή εξαίρεση, καθώς έχει προσωπικό, οι 12 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν ενώ το κτίριο είναι καινούργιο. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη από ΩΡΛ.

Στα Κέντρα Υγείας Ν. Μαγνησίας, δεν υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις στα πληρώματα ασθενοφόρων, ενώ πολλά κενά υπάρχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Τα οδοντιατρικά τμήματα είναι κλειστά στο 70%. Στο ιατρικό προσωπικό υπάρχει έλλειψη κυρίως στα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο. Το Τεχνικό προσωπικό καλύπτεται από εταιρείες. Προβλέπεται από το ταμείο ανάκαμψης ανακαινίσεις και κτιριακές διορθώσεις.

Στο Κέντρα Υγείας Ν. Λάρισας το σημαντικότερο πρόβλημα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι ότι δεν υπάρχει κάλυψη του ΕΚΑΒ. Μεγάλη είναι και η υποστελέχωση. Οι γιατροί ειδικοτήτων δεν επισκέπτονται τα Κ.Υ., ενώ δεν λειτουργούν οδοντιατρεία. Σε ό,τι αφορά τα ιατρικά μηχανήματα είναι όλα απαρχαιωμένα και υπολειτουργούν.

Στο Κέντρο Υγείας Ν. Τρικάλων υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Υπολειτουργεί το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, ενώ χρειάζεται καρδιολόγος και ορθοπεδικός. Το κτίριο είναι παλιό έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και προσπαθούν να βάλουν φυσικό αέριο.

Στο Κέντρο Υγείας Ν. Καρδίτσας υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν έχουν παθολόγο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο και ακτινολόγο και οι ανάγκες καλύπτονται από γενικούς ιατρούς άλλων Κέντρων Υγείας. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, το ακτινολογικό τμήμα υπολειτουργεί με έναν χειριστή που μετακινείται, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για υπέρηχο αν και υπάρχει γυναικολόγος ιατρός.

Στο Κέντρο Υγείας Πύλης υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού.

Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας (ΑΡΙΣΤΕΥΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ) υπάρχουν γιατροί μόνο με συμβάσεις έργου με μπλοκάκι. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ τονίζοντας ότι για 66 περιθαλπόμενους το προσωπικό είναι 11 άτομα μόνιμα όλων των ειδικοτήτων και 12 άτομα με συμβάσεις που αν δεν ανανεωθούν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, δεν έχουν ιατρικά μηχανήματα και το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση.

Στο ΑΜΕΑ Τρικάλων υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οι περιθαλπόμενοι είναι 100 και το προσωπικό είναι 50 άτομα όλων των ειδικοτήτων μαζί με το διοικητικό προσωπικό. Δηλαδή κάτω από το όριο ασφαλείας. Επίσης 12 άτομα είναι με σύμβαση covid. Οι γιατροί είναι μόνο με σύμβαση έργου. Φύλαξη δεν υπάρχει, παρόλο που είναι μεγάλο το κτίριο και είναι εκτός πόλης. Δεν υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα. και το κτίριο χρειάζεται ανακαίνιση.

Τέλος, στο ΚΚΠΠ Θεσσαλίας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν οριακά με συμβασιούχους. Υπάρχει υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες προσωπικού. Το παράρτημα είναι Παίδων και έχουν ανάγκη περισσότερο από παιδιάτρους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ