Θεοφάνια: Εορτασμός με…μέτρα Χριστουγέννων και περιπολίες – Ανοιχτές εκκλησίες, αλλά χωρίς ρίψη σταυρού

Με ανοικτές τις εκκλησίες αλλά τηρώντας τα μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα όπως ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος εορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνια. Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο για λειτουργία ανήμερα των Φώτων χωρίς πιστούς στις εκκλησίες. Στην επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τους Μητροπολίτες τόνισε ότι “η Εκκλησία της Ελλάδος παραμένει αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας” και γι’ αυτό και ο ίδιος αποφάσισε να μην πάει τελικά στο Μοσχάτο όπου, κατά την εξουσιοδότηση που είχε λάβει από την Ιερά Σύνοδο, θα έκανε αγιασμό των υδάτων. Στην επιστολή δίνονται οδηγίες ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών για τα Θεοφάνια:

  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων
  • Καθορισμένος αριθμός πιστών
  • Λειτουργίες εντός των ναών
  • Καμία τελετή σε εξωτερικό χώρο, όπως για παράδειγμα λιτανείες ή πομπές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη μία οδηγία που έχει δοθεί προς τις εκκλησίες του κέντρου της Αθήνας είναι η λειτουργία αλλά και ο αγιασμός, εντός των ναών να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8.30 το πρωί.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε έντονες συστάσεις προς τους πιστούς ώστε να μην συνωστιστούν στις εκκλησίες φαίνεται πως περιορίζονται οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στις εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν βρίσκονται έξω από τις εισόδους των εκκλησιών, αλλά στους δρόμους περιμετρικά των ναών. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αν χρειαστεί να επέμβουν προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, αυτό θα γίνει.

“Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το 285 του ΠΚ, προβλέπεται αυτόφωρο και πρόστιμο 1.500 ευρώ για όσους παραβούν τις απαγορεύσεις.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ