Θεματοφύλακες του Συντάγματος: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ – Ο φόβος για “παρακλάδια” στην Αττική

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μην γιγαντωθεί το φαινόμενο των ακραίων ομάδων αρνητών, με βασικό στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, να μην επεκταθεί και στην Αττική. Φόβος της αστυνομίας είναι οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» να μην αποκτήσουν ομάδες και στο Λεκανοπέδιο, όπου θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Το στοιχεία του αιφνιδιασμού με τις εισβολές σε σχολεία, όπως έγινε στην Πιερία, δίνει πλεονέκτημα στις ομάδες αυτές, καθώς στην Αττική είναι εκατοντάδες τα σημεία που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να εισβάλουν.

Αυτή ήταν και η εντολή που δόθηκε τη Δευτέρα στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με τη συμμετοχή κομβικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει τεταμένη την προσοχή της και θα «σκανάρει» όλο το 24ωρο τα social media καθώς και ύποπτες ιστοσελίδες μέσω των οποίων οι αρνητές ανταλλάσσουν μηνύματα και οργανώνουν συγκεντρώσεις και επιθέσεις.

«Έχουμε υψώσει μέτωπο απέναντι στο παρακράτος της παράνοιας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη σύσκεψη.

Τάκης Θεοδωρικάκος

«Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε τις καλύτερες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταγραφή του προβλήματος και του φαινομένου, την πρόληψη τέτοιων παράνομων ενεργειών και ασφαλώς την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους”, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ θα επιχειρήσει να συλλέξει όσα περισσότερα στοιχεία μπορεί για να καταφέρει να αποτρέψει τη δράση τέτοιων ομάδων, όπως οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και στην Αττική.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι από «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» είτε προέρχονται, είτε κινούνται, είτε είχαν δράση στον ακροδεξιό χώρο. Όλη η προσοχή τόσο της αστυνομίας όσο και της κυβέρνησης πέφτει στο να σταματήσουν οι ακραίες ενέργειες, αλλά και να μην υπάρξει μιμητισμός κυρίως στην Αττική.

Μέσα στις επόμενες μέρες μάλιστα αναμένεται να συνταχθεί και έκθεση με τα αποτελέσματα των ερευνών από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη και θα εκτιμηθεί εάν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επέκτασης του φαινομένου.

Τόσο το ακραίο περιστατικό με την αρπαγή του γυμνασιάρχη στην Πιέρια, όσο και η υπόθεση με το «υπουργείο Θεραπείας» στην Αράχωβα, αλλά και το «ισχυρό» αντιεμβολιαστικό κίνημα που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα έχει θορυβήσει τις Αρχές και γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να βάλουν «φρένο».

 

Η οδηγία στους αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της δράσης των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος»  και της ανάσχεσης του φαινομένου έχει δοθεί οδηγία στους αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ακραίους αρνητές, όταν δέχονται μήνυση να απαντούν με έγκληση για ψευδή καταμήνυση.

Σημειώνεται ότι ήδη, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, ξεκίνησε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας, θα διερευνηθεί αν η δράση της ομάδας “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” και άλλων ομάδων που φέρονται να δρουν σε περιφέρειες εκτός του Νομού Αττικής, έχει επεκταθεί και σε περιοχές της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της κακουργηματικής οπλοφορίας.

Διπλή εισαγγελική παρέμβαση μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews της Κυριακής

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews της Κυριακής που προκάλεσε την διπλή εισαγγελική παρέμβαση, παρουσιάστηκαν φωτογραφίες της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», οι οποίοι, φέρονται να έχουν οργανώσει ακόμα και στρατιωτικού τύπου εκπαιδεύσεις με όπλα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται απεικονίζονται συνολικά δέκα άτομα, οκτώ άνδρες και δύο γυναίκες, ντυμένα ομοιόμορφα με στρατιωτική παραλλαγή να κρατούν όπλα. Πρόκειται για πολεμικά όπλα, όπως αυτόματα Μ16 με οπλοβομβίδα, το στρατιωτικό τυφέκιο G3, ένα πολεμικό πιστόλι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε απομακρυσμένη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα της Realnews, οι εκπαιδευτές της ομάδας είναι δύο πρώην έφεδροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πρώην στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ανοιχτά τα φιλοχουντικά τους αισθήματα. Μάλιστα, οι δύο από τους εκπαιδευτές φέρεται να έχουν σχέση και με την οργάνωση «Ιερός Λόχος» στη Θεσσαλονίκη, η οποία θεωρείται ότι είχε κοινά μέλη και δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και με άλλες αυτόνομες φασιστικές ομάδες της πόλης. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πως το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος» έχει στενούς δεσμούς και αποτελεί τη μετεξέλιξη των οργανώσεων του Αρτέμη Σώρρα.

Πάντως, όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, ένας εκ των μελών του τάγματος, είναι ένας 54χρονος απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2013. Συγκεκριμένα, ήταν πρώην πολιτευτής της “Χρυσής Αυγής”, αλλά και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Καρδίτσας με την “Ελληνική Αυγή” του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ