Θάνος Κοντογιώργης στο enikos.gr: «Με πέταξαν στην αρένα με τα λιοντάρια – Φοβήθηκα ακόμη και για την ζωή μου»

Για τις δύσκολες στιγμές που έζησε έπειτα από την σε βάρος του καταγγελία για βιασμό, αλλά και την πανηγυρική δικαίωσή του μιλά στο enikos.gr ο ηθοποιός, Θάνος Κοντογιώργης.

Του Μίλτου Τσεκούρα

Εμφανώς ανακουφισμένος και δικαιωμένος μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο γνωστός ηθοποιός εξομολογείται: «Το να περνάω την πόρτα του ανακριτή και εισαγγελέα σαν να ήμουν ένας κοινός εγκληματίας είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα συμβεί στην ζωή μου και ούτε πρόκειται ποτέ να το ξεχάσω. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ. Είναι αυτό που λες ότι δεν μπορεί να μου συμβαίνει αυτό. Ήμουν σίγουρος για την αθωότητα μου, αλλά το θέμα ήταν να αποδειχθεί».

-Φοβήθηκες σε κάποια στιγμή για την καριέρα σου; Αν δηλαδή θα έβρισκες κλειστές πόρτες…

Φυσικά φοβήθηκα. Φοβήθηκα ακόμη και για την ίδια μου την ζωή. Τα πάντα πέρασαν από το μυαλό μου. Με κράτησε όμως η πίστη στον εαυτό μου, η οικογένεια και οι φίλοι μου.

Ευτυχώς από την αρχή όλης αυτής της περιπέτειας υπήρξαν πολλοί φίλοι και συνάδελφοι που στάθηκαν δίπλα μου και με στήριξαν με κάθε τρόπο και πλέον τους θεωρώ οικογένεια μου. Aυτοί γνωρίζουν ποιοι είναι, όπως και εγώ…

-Υπήρξαν όμως και κάποιοι που σου γύρισαν την πλάτη;

Ναι υπήρξαν. Ένιωσα σε κάποια στιγμή ότι κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, με κοίταζαν με δυσπιστία, αλλά δεν τους αδικώ. Έχουμε δει πολλά άσχημα πράγματα να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

-Το ΣΕΗ ήταν στο πλευρό σου;

Για το ΣΕΗ δεν θα ήθελα να πω απολύτως τίποτα.

-Η καταγγελία σε βάρος σου έγινε την εποχή που πολλές υποθέσεις κυρίως από το χώρο του θεάτρου είχαν γίνει γνωστές…

Θέλω να πω ότι είμαι υπέρ του #metoo, το οποίο ευτυχώς που έγινε. Το είχαμε ανάγκη. Έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστεί επιτελούς η φωνή όσων είχαν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται όταν δεν ξέρουμε ποιος είναι το θύμα, όπως στην δική μου περίπτωση. Δυστυχώς κάποιες καταγγελίες που αποδείχθηκαν ψευδείς και με δόλο, όπως αποφάνθηκε η δικαιοσύνη, αποδυναμώνουν το ίδιο το κίνημα.

-Πώς αντιμετώπισες εκείνη την περίοδο;

Ένιωθα σαν να με πέταξαν στην αρένα με τα λιοντάρια. Όμως η περιπέτεια μου αυτή με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο τούς ανθρώπους. Συνειδητά αποφάσισα να σιωπήσω εκείνη την περίοδο και να αφήσω την δικαιοσύνη απρόσκοπτη να κάνει το καθήκον της, γιατί ότι και αν πιστεύουμε εμείς αυτή θα κρίνει στο τέλος της ημέρας. Όσο μεγάλη και αν είναι μερικές φορές αυτή η μέρα. Το τι πίστευα για τον εαυτό μου δεν είχε κάποια σημασία από την στιγμή που δεν υπήρχε απόφαση. Όταν όμως η υπόθεση δεν πήγε καν σε δίκη, ήταν μια στιγμή δικαίωσης για μένα.

Πλέον ο γνωστός ηθοποιός έχει αφήσει πίσω του τα δύσκολα χρόνια και έχει επιστρέψει στην μεγάλη του αγάπη, το θέατρο: «Πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ειδικά μετά την καταγγελία και την έκταση που πήρε. Δεν μπορούσα να βγω στο επάγγελμα, γιατί ήταν εκείνη η εποχή που δεν θα ήθελα να φέρω σε δύσκολη θέση οποιονδήποτε συνάδελφο. Ήθελα πρώτα να το αποτινάξω από επάνω μου και μετά να προχωρήσω. Πλέον βρίσκομαι στο ΚΘΒΕ. Σε μια παράσταση με τίτλο «Όνειρο» βασισμένο στο «Όνειρο θερινής νυκτός» του Σέξπηρ σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα που θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο στο Παλατάκι στην Καλαμαριά».

Θάνος Κοντογιώργης
ΦΩΤΟ: Mike Rafail

Θάνος Κοντογιώργης: «Ψευδής και με δόλο η καταγγελία σε βάρος του για βιασμό»

Δικαίωση για τον ηθοποιό Θάνο Κοντογιώργη, ο οποίος είχε καταγγελθεί για βιασμό από 36χρονη τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς απαλλακτικό είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως αποκάλυψε το enikos.gr, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, κάνει δεκτή την εισήγηση της αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, Παναγιώτας Κλαδογένη η οποία, βασίζοντας το σκεπτικό της απαλλακτικής της πρότασης στο σύνολο των αποδεικτικών μέσων της δικογραφίας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η υπό κρίση καταγγελία ήταν εντελώς ψευδής και έγινε με δόλο, προκειμένου να ασκηθεί εις βάρος του κατηγορουμένου ποινική δίωξη για την άδικη πράξη του βιασμού».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι όσα κατέθεσε η καταγγέλλουσα αναφορικά με το επίδικο συμβάν ενέχουν αντιφάσεις και παρουσιάζουν λογικά κενά (…). Εάν τα περαιτέρω καταγγελλόμενα από την καταγγέλλουσα περιστατικά ήταν αληθή, η μεταγενέστερη συμπεριφορά και ενέργειές της θα ήταν συνεπείς με αυτά ήτοι τα περιστατικά που καταγγέλλονται, γεγονός που δεν συντρέχει εν προκειμένω».

Οι δικαστές του Συμβουλίου, εκτός από την απαλλαγή του ηθοποιού, επιβάλλουν στην καταγγέλλουσα τα δικαστικά έξοδα, υιοθετώντας και ως προς το σκέλος αυτό την εισαγγελική πρόταση.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο ηθοποιός, Θάνος Κοντογιώργης, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω μιας τηλεοπτικής διαφήμισης σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου και έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση, είχε κατηγορηθεί τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα του βιασμού, μετά την καταγγελία 36χρονης.

Η καταγγελία εναντίον του, είχε γίνει γραπτώς στο Πειθαρχικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και παραδόθηκε στον Εισαγγελέα από τον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, Πασχάλη Τσαρούχα.

Από την πρώτη στιγμή ο ηθοποιός, ο οποίος κλήθηκε για κατάθεση από τις αρχές, αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για συναινετική ερωτική συνεύρεση.

Τελικά έπειτα από περίπου δύο χρόνια η περιπέτεια για τον Θάνο Κοντογιώργη έληξε, με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, όχι μόνο να τον απαλλάσσει αλλά και να κάνει λόγο για ψευδή καταγγελία, όπως ισχυριζόταν από την πρώτη στιγμή ο ηθοποιός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ