«Θα βγάλουμε το νοίκι» – Αποκαλυπτικές οι συνομιλίες του τραυματιοφορέα με τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών

Αίσθηση προκαλούν οι συνομιλίες που φέρονται να είχαν δύο τραυματιοφορείς νοσοκομείου σε νησιωτική περιοχή της χώρας με τον ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, ενημερώνοντάς τον ποιοι ασθενείς βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και ποιοι επρόκειτο να πεθάνουν, με το… αζημίωτο.

Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία αυτά, αναλάμβανε τις υπηρεσίες κηδείας, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η ΕΛ.ΑΣ., για την υπόθεση συνελήφθησαν στις 10 Οκτωβρίου ένας υπάλληλος νοσοκομείου και ένας ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών και κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα μία υπάλληλος του νοσοκομείου.

Οι συνομιλίες που είχαν οι εμπλεκόμενοι, και παρουσιάζει το enikos.gr, είναι αποκαλυπτικές.

Στις 30 Αυγούστου 2023, ο τραυματιοφορέας φέρεται να έστειλε sms στον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών με τα στοιχεία έξι ασθενών καθώς και την κατάσταση της υγείας μίας έβδομης ασθενούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…θα βγάλουμε το νοίκι. Θα πάω αργά να δω αν έχει κάτι γιατί το πρωί θα έρθω για καφέ. Είναι χάλια η Χ. και περιμένουν 3 με 4 ακόμα». Ο δεύτερος καλεί τον πρώτο και του ζητάει να περάσει από το γραφείο τελετών.

Σε ένα άλλο μήνυμα, αναφέρονται πάλι σε στοιχεία ασθενών: «Αγόρι για δες όταν έχεις χρόνο Β., Μ. Χ., Κ., Κ., Κ., τι κάνει να πάρουμε», ενώ σε δεύτερο μήνυμα, ο τραυματιοφορέας γράφει στον ιδιοκτήτη του γραφείου κηδειών: «Γ. Σ. πήγαν αλλού και τον Σ. τον είχες πάρει όταν στο είπα το βράδυ και μας μένει τυπικά ο Χ. Ευχαριστώ πολύ».

Σε μία άλλη συνομιλία μεταξύ τους, ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών ζητά από τον τραυματιοφορέα να περάσει από το κατάστημα.

Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών: Έλα ρε μ@λ@κ@. Που είσαι; Έλα ρε.

Τραυματιοφορέας: Έλα αγόρι.

Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών: Έλα ρε. Πού είσαι;

Τραυματιοφορέας: Πάω να πάρω τον Μ., στο μηχανάκι. Τι είναι;

Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών: Πέρασε δύο λεπτά από το μαγαζί.

Τραυματιοφορέας: Τώρα θα τελειώσω με τον Μ., να τον πάρω οκτώ παρά πέντε να τον γυρίσω πίσω για να περάσω.

Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών: Θα φύγω. Χ@σ@ με. Παρ’ το… Προτού πάρεις το μωρό, έλα δύο λεπτά. Με το μηχανάκι είσαι. Άντε.

Τραυματιοφορέας: Καλά. Καλά, καλά. Έρχομαι, έρχομαι.

Στη συνέχεια ο τραυματιοφορέας μιλά με την δεύτερη κατηγορουμένη.

Δεύτερη τραυματιοφορέας: Καλά.

Τραυματιοφορέας: Κι έχει ακόμα έναν Γ. που ήταν Κυθήρων, Μυτιλήνη.

Δεύτερη τραυματιοφορέας: Γι’ αυτό σου λέω, θα το δεις εδώ πέρα. Το τέλος.

Τραυματιοφορέας: Καλά, πάω να βγάλω τα λεφτά.

Δεύτερη τραυματιοφορέας: Εντάξει.

Τραυματιοφορέας: Και να πάρω τον Μ.

Δεύτερη τραυματιοφορέας: Εντάξει.

Τραυματιοφορέας: Άντε.

Στις 2 Οκτωβρίου 2023 η δεύτερη κατηγορούμενη τηλεφωνεί στον συνάδελφό της και του λέει: «αν κάτσει, έκατσε. Δεν κάθισε, δεν έκατσε. Δεν θα σκάσουμε κιόλας…».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν την 10 Οκτωβρίου 2023, το πρωί σε νησιωτική περιοχή, υπάλληλος Γενικού Νοσοκομείου και ιδιώτης, για –κατά περίπτωση- δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα μία υπάλληλος του νοσοκομείου.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, οι δύο υπάλληλοι του Νοσοκομείου εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους ως τραυματιοφορείς ενημέρωναν τον ιδιώτη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, σχετικά με το ποιοι ασθενείς επρόκειτο να αποβιώσουν, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους και αποκόμιζαν χρηματικά ποσά.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της εποπτεύουσας εισαγγελικής Αρχής και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, διακριβώθηκε ότι οι δύο υπάλληλοι τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο των ιατρών του νοσοκομείου, προέβαιναν στη συστηματική διαρροή εμπιστευτικών ιατρικών και προσωπικών δεδομένων προς τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία αυτά, αναλάμβανε τις υπηρεσίες κηδείας, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Για τον τερματισμό της δράσης τους χθες το πρωί οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο ένας υπάλληλος και ο ιδιώτης, μετά από νέο περιστατικό παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου που έλαβε χώρα την προηγούμενη ημέρα (09-10-2023).

Από τις επακόλουθες έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 18.240 ευρώ, 3 συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς και έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 74 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, από τις οποίες οι 54 αφορούσαν ασθενείς που κατέληξαν, ενώ για τις 26 από αυτές τη διαδικασία ταφής είχε αναλάβει το γραφείο τελετών του ιδιώτη.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ