Τέταρτη δόση: Στο “μικροσκόπιο” της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η χορήγησή της – Ποιους αφορά η συζήτηση

Τα θέματα που βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παρέθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, σημειώνοντας ότι μεταξύ αυτών είναι και η ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης. Διευκρίνισε σε αυτό το σημείο, ότι η συζήτηση αφορά στα άτομα μεγάλης ηλικίας και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Αναλυτικά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι “η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά θέματα που απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, προκειμένου εν καιρώ να διαμορφώσει την τελική της γνωμάτευση”.

Ενδεικτικά ανέφερε:

-Αξιολόγηση δεδομένων για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο. Σημειώνεται ότι τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου.
-Τη μεταβολή του μεσοδιαστήματος των βασικών δόσεων εμβολιασμού με στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της βελτίωσης της ανοσογονικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων.
-Ένα θέμα που συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Η συζήτηση δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, διευκρίνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω και της ανοσογήρανσης.

Ήδη, χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία -παρά την ομολογία τους ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι επαρκή- έχουν τοποθετηθεί θετικά για τον εμβολιασμό, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη που έχει αναγγείλει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης ή της δεύτερης επαναληπτικής μέσα στον επόμενο μήνα, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Δήλωση “βόμβα” από Μπουρλά για την τέταρτη δόση του εμβολίου

Η δήλωση του Άλμπερτ Μπουρλά για το εμβόλιο για τον κορονοϊό και για το εάν χρειάζεται να γίνει τέταρτη δόση αναμένεται να προκαλέσει έντονη συζήτηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer τόνισε ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι απαραίτητη για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς η προστασία του σκευάσματος δεν διαρκεί πολύ.

“Αυτή τη στιγμή, η προστασία που έχουμε από την τρίτη δόση είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά καλή έναντι της νοσηλείας και του θανάτου, δεν είναι τόσο καλή έναντι της μόλυνσης, αλλά δεν διαρκεί πολύ”, είπε ο Μπουρλά μιλώντας σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή.

Άλμπερτ Μπουρλά

Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές δουλεύουν πάνω σε εμβόλια που θα προστατεύουν έναντι μελλοντικών μεταλλάξεων του ιού, πρόσθεσε, σύμφωνα με το moneyreview.

“Η Όμικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που έχουμε δώσει, αλλά επίσης η διάρκεια της προστασίας δεν είναι πολύ μεγάλη”, είπε.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και δουλεύουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε ένα εμβόλιο που όχι μόνο θα προστατεύει έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, αλλά θα μπορεί και να προστατεύει για τουλάχιστον ένα χρόνο”, πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ