Τα πιάτα πάνε… πίστα

Τα πιάτα πάνε… πίστα

Το σπάσιμο των πιάτων «βασιλεύει» στις πίστες. Έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Υιοθετήθηκε από πλούσιους και φτωχούς και έφθασε να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας. Στις πίστες, εκατομμύρια θρυμματίστηκαν στο βωμό του κεφιού και της ικανοποίησης του «εγώ» των θαμώνων. Το σπάσιμο των πιάτων είναι καθαρά μια ελληνική συνήθεια.

Θα περίμενε κανείς στην Ελλάδα της κρίσης το σπάσιμο των πιάτων να αποτελεί ένα ξεχασμένο φαινόμενο. Λάθος! Τα τελευταία τέσσερα χρόνια  ανθεί!

Την τελευταία τετραετία , το σπάσιμο των πιάτων σημείωσε αύξηση κατά 66%.

Ο 40χρονος Κώστας Γκέντζος από τη Θεσσαλονίκη διαθέτει τη μοναδική (πλέον) βιοτεχνία γύψινων πιάτων στη Βόρεια Ελλάδα που προορίζονται για σπάσιμο. Τη βιοτεχνία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή των Διαβατών, έστησε το 1982 ο πατέρας του. «Ως κλάδος γνωρίσαμε και πολύ καλές εποχές. Για 15 χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας , το σπάσιμο πιάτων ήταν μία πολύ συχνή συνήθεια στη διασκέδαση του Έλληνα. Τότε, υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη 53 βιοτεχνίες που κατασκεύαζαν γύψινα πιάτα για σπάσιμο. Μετά ήρθε ο νόμος Παπαθεμελή, ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των μπουζουξίδικων με αποτέλεσμα να σβήσει το φαινόμενο και να μπει λουκέτο στις περισσότερες βιοτεχνίες» λέει στον Ε.Τ.

Ο κ. Γκέντζος αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να συνεχίσει ή να κλείσει τη βιοτεχνία. Ως μια απέλπιδα προσπάθεια έβαλε αγγελία στο διαδίκτυο. «Πίστευα ότι με την οικονομική κρίση το σπάσιμο των πιάτων είχε μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πόσο λάθος έκανα! Το τηλέφωνο άρχισε να χτυπά ασταμάτητα. Ζητούσαν πιάτα όχι μόνο τα μπουζουξίδικα, αλλά καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες και κλαμπ. Μάλιστα άρχισε να εμφανίζεται ενδιαφέρον κι από το εξωτερικό» πρόσθεσε  ο 40χρονος βιοτέχνης. Κι έτσι ενώ το 2009 είχε πουλήσει 300.000 γύψινα πιάτα, φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τις 500.000!!! Σπάνε εκτός από πιάτα και νιπτήρες, λεκάνες, πλακάκια και ό,τι άλλο σπάει μιμούμενοι το σενάριο της ταινίας “Το Βιετνάμ” το οποίο βασιζόταν σε πραγματικό γεγονός. Ο Έλληνας έχει μεγάλο θυμό και οργή μέσα του και θέλει να ξεσπάσει» εξηγεί ο κύριος Γκέντζος.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ