Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Σαν σήμερα στις 24 Ιουλίου του 1974 έφθασε στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας που διέθεσε ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν.

1148 – Β΄ Σταυροφορία: ο Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας ξεκινά την πολιορκία της Δαμασκού.

1567 – Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας αναγκάζεται να παραιτηθεί και αντικαθίσταται από τον μόλις ενός έτους γιο της, Ιάκωβο Α’.

1823 – Καταργείται η δουλεία στη Χιλή.

1823 – Στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας λαμβάνει χώρα η ναυμαχία της λίμνης Μαρακαΐμπο, όπου οι κολομβιανές δυνάμεις νικούν το ισπανικό ναυτικό.

1847 – Μετά από 17 μήνες ταξιδιού, ο Μπρίγκαμ Γιανγκ οδηγεί 148 Μορμόνους στην Κοιλάδα Σολτ Λέικ, με αποτέλεσμα την ίδρυση του Σολτ Λέικ Σίτι.

1864 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο στρατηγός των Συνομόσπονδων Πολιτειών Αμερικής Τζάμπαλ Άντερσον Ήρλυ νικά τα στρατεύματα της Ένωσης σε μία προσπάθεια να τα κρατήσει έξω από την κοιλάδα Σεναντόα.

1866 – Ανασυγκρότηση: το Τενεσί γίνεται η πρώτη Πολιτεία των Η.Π.Α. που επιστρέφει στην Ένωση μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

1910 – Η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταλαμβάνει τη Σκόδρα δίνοντας τέλος στην αλβανική εξέγερση του 1910.

1911 – Ο Χίραμ Μπίνγκαμ Γ’ ανακαλύπτει το Μάτσου Πίτσου, τη “Χαμένη Πόλη των Ίνκας”.

1922 – Το σχέδιο της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη επικυρώνεται επίσημα από το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών.

1923 – Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λωζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.

1943 – Εθνική Αντίσταση (Ελλάδα) Τμήματα ανταρτών της ΠΑΟ τρέπουν σε φυγή βουλγαρικές δυνάμεις στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), προκαλώντας σ’ αυτές σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους.

1974 – Άφιξη στην Αθήνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας που διέθεσε ο πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, στενός προσωπικός του φίλος, (αντί αεροσκάφους του ΝΑΤΟ που προγραμματίσθηκε), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου στρατηγού Φ. Γκιζίκη, όπως έτσι δηλώθηκε. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σήμανε και το τέλος της 7ετούς στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, αν και η τότε στρατιωτική ηγεσία διατηρήθηκε στη θέση της, ενώ ο Α. Παπανδρέου μέχρι το επόμενο Καλοκαίρι του 1975 δήλωνε “Η χούντα δεν έπεσε”.

2013 – Εκτροχιάστηκε τρένο στην Γαλικία από ανθρώπινο λάθος. 79 ήταν οι νεκροί και 95 οι τραυματίες. Ο πρόεδρος της χώρας Μαριάνο Ραχόι κήρυξε τριήμερο πένθος. Είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα τα τελευταία 70 χρόνια στην Ισπανία

2014 – Αεροσκάφος της Iσπανικής Swiftair,Πτήση 5017 της Air Algérie από την Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι συνετρίβη.

 

(Με πληροφορίες από τη Wikipedia)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ