Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο όταν το ημερολόγιο έγραφε 26 Δεκεμβρίου:

-1860: Το πρώτο καταγεγραμμένο ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Hallam FC αντιμετωπίζει τη Sheffield FC στο Σέφινλντ.

-1944: Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γουίνστον Τσόρτσιλ, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Έλληνα ομόλογό του, Γεώργιο Παπανδρέου, και τους εκπροσώπους του ΕΑΜ στο υπουργείο Εξωτερικών. Η σύσκεψη ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα και την ίδια ημέρα, ένας Βρετανός στρατιώτης ανακαλύπτει μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας σε υπόνομο κοντά στη «Μεγάλη Βρετανία», με την οποία το ΕΑΜ σκόπευε να ανατινάξει το ιστορικό ξενοδοχείο, όπου είχε καταλύσει η αγγλική αντιπροσωπεία.

-1968: Πρώτη επίθεση Αράβων του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι δυο δράστες, ο 19χρονος φοιτητής Μαχέμπ Σλεϊμάν και ο 25χρονος δάσκαλος Μαχμούντ Μοχάμεντ, συλλαμβάνονται από την αστυνομία, αφού πρώτα πέταξαν τις χειροβομβίδες τους προς το Μπόινγκ 707 της El-Al που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με προορισμό το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Από τις ριπές του αυτομάτου τους σκοτώθηκε ο ισραηλινός μηχανικός ,Λεόν Σιρντάν, και τραυματίστηκε μια αεροσυνοδός.

-1991: Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Ανώτατο Σοβιέτ (σοβιετικό κοινοβούλιο) υιοθετεί ψήφισμα που ορίζει το τέλος της ΕΣΣΔ.

-1993: Η Τουρκία απορρίπτει την πρόταση του Κύπριου Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και διάλυση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

-2004: Σεισμός 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ακολουθείται από τσουνάμι αφήνει πίσω του 230.000 νεκρούς σε χώρες του Ινδικού ωκεανού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ