Συρίγος για τουρκικές προκλήσεις: Ο Ερντογάν προσπαθεί να μας παρασύρει σε αγώνα ταχύτητας – BINTEO

Για τις κινήσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και κατά πόσο μπορεί να έχουν αποτέλεσμα αυτές, μίλησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Η Ελλάδα ζητεί δύο πράγματα: το ένα είναι η εφαρμογή εμπάργκο πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία και το άλλο είναι η τελωνειακή ένωση. Για το εμπάργκο έχουμε ήδη κάποια τυπικά βήματα που υπήρξαν. Όταν ξεκίνησε η Τουρκία τις επιχειρήσει της στη Συρία η Γερμανία, λόγω μιας ευαίσθητης κοινής γνώμης σε τέτοια θέματα, απαγόρευσε τις πωλήσεις νεών οπλικών συστημάτων, συνεχίζει, όμως, τις πωλήσεις βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων. Επομένως έγινε ένα πρώτο βήμα. Ο Καναδάς στις 5 Απριλίου έκοψε όλα τα οπτικά συστήματα στα drone, λέιζερ και τέτοια. Οι πωλήσεις των τελευταίων 2 ετών ήταν ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ως προς το εμπάργκο όπλων έχουν γίνει κινήσεις, ενώ το θέμα της τελωνειακής ένωσης πέφτει πρώτη φορά στο τραπέζι. Και επειδή η ΕΕ είναι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ένα υπερωκεάνειο που στρέφει αργά αργά χρειάζεται να δουλευτεί ως θέμα. Αλλά πρέπει να μπούμε σ’ αυτήν τη λογική. Σας θυμίζω την πιο ακραία θέση της Αυστρίας που λέει να διακοπούν επισήμως οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκία στην ΕΕ. Έχουμε και τις δύο προτάσεις πάνω στο τραπέζι. Δουλεύεται προς μια κατεύθυνση ότι κάτι πρέπει να γίνει προς την Τουρκία” επεσήμανε ο κ. Συρίγος.

“Επί πολλά χρόνια είμαι υπέρμαχος της αύξησης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Δεν το έχουμε κάνει. Αυτήν τη στιγμή στα 6 μίλια σταματάνε τα χωρικά μας ύδατα. Η παρουσία της Τουρκίας σε χώρο κάτω των 12 μιλίων είναι όσο παράνομη είναι και η παρουσία της στα 15 μίλια, όσο παράνομη είναι και στα 20 μίλια εφόσον είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα από κάτω και αυτό το πλοίο διεξάγει έρευνες. Έχουμε ανοιχτή θάλασσα πέραν των 6 μιλίων, έχουμε ένα πλοίο, που αν διεξάγει έρευνες, παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα και δεν παραβιάζουν ελληνική κυριαρχία. Θέλει εξαιρετικά μεγάλη προσοχή γιατί είναι λεπτές ισορροπίες. Έχουμε μία προσπάθεια του Ερντογάν να μας παρασύρει σε αγώνα ταχύτητας στρατιωτικοποιώντας την κρίση, που έχουμε κάθε λόγο εμείς να τον κάνουμε αγώνα αντοχής μεταφέροντάς τον στο επίπεδο διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου. Είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση αν οι Τούρκοι φέρουν ένα καράβι προσπαθήσει να κάνει γεωτρήσεις οι οποίες προκαλούν μόνιμη βλάβη στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ