Σύνταγμα: Κραυγή αγωνίας από αγρότη τρίτης γενιάς στο enikos.gr – «Αν δεν υπάρχουμε εμείς, δεν υπάρχει Ελλάδα»

Ηχηρό «παρών» έδωσαν χθες (20/02) οι αγρότες στο ιστορικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα. Οι ίδιοι, μαζί με κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους αλλά και δεκάδες τρακτέρ «πολιόρκησαν» την Β. Αμαλίας μπροστά από την Βουλή, στέλνοντας, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, το μήνυμά τους προς τους κυβερνώντες, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους, τα οποία σχετίζονται με την επιβίωσή τους.

Αγρότες: Αποχώρησαν από το Σύνταγμα τα τρακτέρ – Οι επόμενες κινήσεις τους, τι λένε στο enikos.gr

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Ανάμεσά τους, ήταν και ο 34χρονος αγρότης τρίτης γενιάς Γιάννης Καρακώστας από το μπλόκο του Αλμυρού, ο οποίος μιλώντας στο enikos.gr ανέφερε πως διένυσε 300 χλμ. με το τρακτέρ του, στο οποίο έχει τοποθετήσει ένα πλακάτ που αναγράφεται «όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς», αφού ξεκίνησε από την περιοχή του και διανυκτέρευσε στο Κάστρο Βοιωτίας μαζί με τους συναδέλφους του, και από εκεί συνέχισε την διαδρομή του προς την Αθήνα. Ένα ταξίδι, που διήρκησε 13 ώρες.

Αγρότες: Το «φέρετρο της κτηνοτροφίας» μπροστά από τη Βουλή – Δεκάδες τρακτέρ παρατεταγμένα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

«Φυσικά, δεν έκανα 300 χλμ. για να μου πουν μπράβο, Το καλύτερο για εμάς θα ήταν να μέναμε τουλάχιστον ακόμη 1-2 ημέρες. Τα μισά μπλόκα επέμεναν στην παραμονή μας στο Σύνταγμα, ενώ άλλοι συνάδελφοι δεν ήθελαν να κάτσουμε, οπότε έπειτα από συζητήσεις μεταξύ μας, αποφασίστηκε να αποχωρήσουμε». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το μπλόκο του Αλμυρού υπήρχε συμμετοχή περίπου 80%, καθώς βρέθηκαν στην Αθήνα 40 τρακτέρ. Ο κ. Καρακώστας τονίζει πως επιθυμεί από την πλευρά του να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαν όλες αυτές τις ημέρες οι αγρότες, και αυτή την πρόταση θα την μεταφέρει και στους συναδέλφους του. «Πρέπει να κερδίσουμε τα αυτονόητα. Έχετε αγωνιστεί ποτέ για την ζωή σας; Εμείς αυτό κάνουμε. Μακάρι να μην χρειαζόταν να έρθουμε στην Αθήνα και να ήμασταν στις δουλειές μας. Η ανάγκη μας έφερε εδώ. Το οφείλαμε στους εαυτούς μας να έρθουμε». 

Συγκλονίζει 68χρονος αγρότης από τον Κοσκινά Καρδίτσας: «Διένυσα περίπου 400 χλμ. με το 50χρονο τρακτέρ μου – Παλεύουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς»

Ωστόσο, ο κ. Καρακώστας εμφανίζεται απαισιόδοξος, σχετικά με το εάν θα αλλάξει κάτι έπειτα από την μαζική παρουσία των αγροτών στην Αθήνα. «Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω εάν καταφέραμε κάτι, αλλά έπρεπε να έρθουμε. Έπρεπε να κάτσουμε περισσότερο. Αν δεν υπάρχει αγρότης, δεν υπάρχει Ελλάδα. Εμείς παράγουμε αυτά που τρώτε, αυτό πρέπει να καταλάβει η κάθε κυβέρνηση. Αν δεν υπάρχει αγρότης, δεν υπάρχει τροφή. Προσωπικά δεν θέλω να το βάλω κάτω μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αξίζει κάθε μας προσπάθεια, σε κάθε δρόμο, σε κάθε μικρό ή μεγάλο συλλαλητήριο και σε κάθε πόλη της Ελλάδας». 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ