Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Παρατείνεται η ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν τη συνέχιση της αναστολής εκτέλεσης συνταγών.

Οι φαρμακοποιοί το Σάββατο κατά τη συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισαν να συνεχίσουν να μην εκτελούν τις συνταγές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν μετρητοίς για τις φαρμακευτικές τους δαπάνες και στη συνέχεια να απευθύνονται στο Ταμείο τους, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό της δαπάνης.

Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) διαπίστωσε ότι συνεχίζεται η «ασυνέπεια πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και εκκρεμούν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων (φορολογία, αναδρομικό rebate κλπ), με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η φαρμακευτική περίθαλψη και να δυσχεραίνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου».

Οι φαρμακοποιοί ζητούν την αποπληρωμή των συνταγών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, των παλαιών χρεών που χρονολογούνται από το 2011 και αφορούν οφειλές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, χρονοδιάγραμμα πληρωμών για συνταγές Οκτωβρίου- Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος, συμψηφισμό με την εφορία, κατάργηση του αναδρομικού rebate (έκπτωση) και επιβολή δίμηνης πίστωσης από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Επίσης, ζητούν χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών προς τους φαρμακοποιούς, αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος η εξόφληση μέρους της δαπάνης για τα φάρμακα από τα χρήματα της δόσης, ενώ ποσό περίπου 2,6 δισ. ευρώ θα δοθεί για τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, μέχρι να εισρεύσουν τα πρώτα χρήματα που είναι απαιτητά από τους φαρμακοποιούς και αφορούν τόσο τις τρέχουσες υποχρεώσεις όσο και τα παλαιά χρέη, ο κ. Αμπατζόγλου πρότεινε συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν γίνει με τους ��ολιτικούς αρχηγούς και τους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ