Συνεδριάζει η Επιτροπή με φόντο…το Πάσχα – Στο τραπέζι τα μέτρα για γήπεδα και καρναβάλι

Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Μερικά από τα θέματα που τεθούν επί τάπητος στην συνεδρίαση θα είναι μεταξύ άλλων η διεξαγωγή των εκδηλώσεων του καρναβαλιού αλλά και ορισμένα από τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορονοϊό που δεν έχουν αρθεί ακόμα, όπως η πληρότητα των γηπέδων αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι  στιγμής η χωρητικότητα των γηπέδων είναι στο 10%   με ανώτατο αριθμό φιλάθλων τους 1.000. Το ποσοστό αυτό όμως ενδέχεται να αυξηθεί στο 40% ή και 50%.

Αλλά και η σταδιακή άρση των περιορισμών με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα που θα αφορά αρχικά τους πλήρως εμβολιασμένους βρίσκεται στο ” τραπέζι”  σύμφωνα με την τελευταίες πληροφορίες.

Η εικόνα για τα κρούσματα

Επιτροπή -γήπεδα

Στα 22.889 ανήλθαν χθες τα νέα θετικά κρούσματα κορονοϊο, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ , δηλαδή η χώρα επανήλθε στα επίπεδα της 1ης Φεβρουαρίου που είχαν καταγραφεί 24.308 κρούσματα. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 524 (61.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 407 (77.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (22.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.106 ασθενείς.

 Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή +16.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οικονόμου: Η χώρα θα πάει σταδιακά σε αποκλιμάκωση

Την εκτίμηση ότι η χώρα θα πάει σταδιακά σε αποκλιμάκωση εξέφρασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά. ” Νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση μια είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολισμένων και ανεμβολιαστων συμπολιτών μας”, τόνισε με έμφαση.

Βατόπουλος: “Ένα  καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων” 

Για το εάν θα μπορούν να γίνουν καρναβάλια στη χώρα μας εν μέσω της Όμικρον μίλησε χθες και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. ” Ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καρναβάλι χωρίς συνωστισμό. Ο συνωστισμός θα φέρει βαριά περιστατικά. Αυτό είναι δεδομένο”, τόνισε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να γίνει καρναβάλι μόνο για εμβολιασμένους. “Δεν είναι και τόσο εύκολα αυτά τα πράγματα. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολιτική απόφαση σε όλη την Ευρώπη – αν όχι σε όλο τον κόσμο- να σταματήσουν οι περιορισμοί όσο είναι δυνατόν” απάντησε και επανέλαβε επειδή η κοινωνία έχει πιεστεί πάρα πολύ και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο και τα περιοριστικά μέτρα έχουν κλείσει έναν κύκλο…. γίνεται προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο πλέον να μην υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό έχει ένα κίνδυνο είναι σαφές: έχει ένα υπέρ ότι θα κινηθεί η οικονομία, θα κινηθούν ολόκληρες ομάδες εργαζομένων που έχουν πληγεί πάρα πολύ σοβαρά. Από την άλλη πλευρά αυτό το πράγμα φέρνει έναν κίνδυνο είναι σαφές αυτό. Έναν υγειονομικό κίνδυνο. Η ισορροπία είναι αυτή που πρέπει να βρεθεί και να είναι επιτυχημένη”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ