Χαλάρωση μέτρων: Οι συζητήσεις στην Επιτροπή και το “φρένο” Μαγιορκίνη στους ανεμβολίαστους

Στο ζήτημα της χαλάρωσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στον κορονοϊό, αναφέρθηκαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση “για τα επόμενα βήματα” στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων όμως “θέλει αρκετή κουβέντα”. Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε μία γεύση για τις σκέψεις που υπάρχουν ως προς τη χαλάρωση κάποιων μέτρων για τους εμβολιασμένους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια χαλάρωση μέτρων δεν αφορά στους ανεμβολίαστους.

“Στις προτεραιότητες είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν στους εμβολιασμένους. Να το έχουμε αυτό υπόψη μας και πολύ συζήτηση γίνεται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην χρειάζεται τεστ για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων για να πάνε οπουδήποτε. Αυτό είναι κάτι που νομίζω θα έρθει σχετικά σύντομα, γιατί κινείται όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση. Και επαναλαμβάνω μόνο για τους εμβολιασμένους”, είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλλου τόνισε ότι η σχετική συζήτηση ξεκίνησε στη συνεδρίαση των ειδικών, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα. “Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας αρχίσαμε να σκεφτόμαστε συλλογικά και να ανταλλάσσουμε κάποιες απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενά μας βήματα. Αυτό όμως θέλει αρκετή σκέψη και διάλογο μεταξύ μας. Υποσχεθήκαμε ότι θα συναντηθούμε και εκτός αυστηρής συνεδρίασης που συνήθως γίνεται σε πιεσμένο χρόνο έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μία μεγαλύτερη κουβέντα για το πώς θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά, τι θα εισηγηθούμε εμείς σαν Επιτροπή. Αν είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε κάποια χαλάρωση. Από πού θα ξεκινήσουμε. Γιατί από τη μία βλέπουμε μπροστά μας με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σταδιακά μία αποκλιμάκωση του ΕΣΥ. Από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων -140.000 συνάνθρωποί μας αυτή τη στιγμή έχουν τον ιό και δυνητικά μπορούν να τον μεταδώσουν, κάποιοι απ’ αυτούς τουλάχιστον…”, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

“Θέλει αρκετή σκέψη”, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας βέβαια ότι “ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, έχει ανάγκη να χαλαρώσει”. “Πρέπει να βάλουμε όλα, και τα υπέρ και τα κατά, σε μία ζυγαριά. Να μην δώσουμε λάθος μηνύματα. Θέλει λοιπόν αρκετή κουβέντα”, κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ