Συνεδριάζει η επιτροπή των κτηνιάτρων για το τιγράκι – Τα νεότερα για την Χασίγια

Σήμερα συνεδριάζει η ειδική ομάδα που συστάθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αξιολόγηση της κατάστασης της Χασίγια και αν τελικά θα αποφασιστεί η μεταφορά της σε εξειδικευμένο κέντρο στο εξωτερικό. Το λευκό τιγράκι, όπως δήλωσε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ στο enikos.gr, δέχεται την φροντίδα των ειδικών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. «Είναι σταθερό το τιγράκι, αλλά η κατάσταση του συνεχίζει να είναι σοβαρή».

Συγκαλείται Επιτροπή Κτηνιάτρων για το τιγράκι: Γιατί επέλεξαν το όνομα “Χασίγια” – Τι είπε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ στο enikos.gr

Της Ευανθίας Τασσοπούλου

Ο κ. Λεσουέρ σημείωσε ότι μετά την συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να έχουμε εξελίξεις το αργότερο έως αύριο, σχετικά με τα επόμενα βήματα για το χαριτωμένο τιγράκι.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Καρέ – καρέ οι εξετάσεις στο λευκό τιγράκι – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Ποια είναι τα καθήκοντα της ειδικής ομάδας

Οι 12 κτηνίατροι που αποτελούν την ομάδα εργασίας θα αξιολογήσουν την κατάσταση της υγείας της Χασίγια που βρέθηκε εγκαταλειμμένη και θα υποβάλλουν πρόταση, με βάση τα υπάρχοντα ευρήματα από την κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση- εξέταση του ζώου και τα αποτελέσματα από τις ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που περιέχονται στον φάκελό της (Αξονική και μαγνητική τομογραφία, αιματολογικές κλπ εξετάσεις).

Εκτός αυτού θα διερευνηθεί επίσης η δυνατότητα μόνιμης φιλοξενίας του ζώου σε εξειδικευμένο κέντρο ή φυσικό χώρο – πάρκο στο εξωτερικό, στον οποίο θα διασφαλίζεται η πλέον ενδεικνυόμενη για την περίσταση, φροντίδα και περίθαλψη του.

Η επικοινωνία της ομάδας εργασίας με τις δομές φιλοξενίας στο εξωτερικό θα γίνεται μέσω του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (Α.Ζ.Π.), το οποίο έχει οριστεί από την αρμόδια Δασική Αρχή ως μεσεγγυούχος και υπεύθυνος για τη φροντίδα, την περίθαλψη και την φιλοξενία του ζώου. Καθήκοντα συντονιστή στη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας θα ασκεί ο κ. Δημήτρης Ποσάντζης, Κτηνίατρος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

τιγράκι Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Φωτογραφία: Reuters

Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το λευκό τιγράκι

“Αποφασίζουμε

Α. Συγκροτούμε Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε) για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας μικρής τίγρεως που εγκαταλείφθηκε στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στην Αθήνα και την υποβολή πρότασης για τον περαιτέρω κτηνιατρικό χειρισμό και την εξειδικευμένη φροντίδα του ζώου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του.

Ως μέλη της ορίζονται οι κάτωθι κτηνίατροι:

  1. Αναστασία Κομνηνού, Καθηγήτρια Χειρουργικής – Συγκριτικής Οφθαλμολογίας – Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Εθνικό Εστιακό Σημείο Επαφής για την Άγρια Πανίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ζώων.
  2. Δημήτρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Ανατομικής των Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
  3. Καζάκος Γεώργιος, Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με ειδικότητα Κτηνιατρικής Χειρουργικής & Αναισθησιολογία -Εντατική θεραπεία.
  4. Στέλλα Μπέλη, Kτηνίατρος στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Αγροτικό Κτηνιατρείο Κερατέας).
  5. Δημήτρης Ποσάντζης , Κτηνίατρος DVM, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
  6. Αρσινόη Ψαρουδάκη, Κτηνίατρος BSc BVSc MRCVS, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
  7. Stamos Tahas, Zoo Veterinarian-DVM MSc PGCert Dipl. ACZM Dipl. ECZM(ZHM) MRCVS.
  8. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Κτηνίατρος DVM, Ορθοπεδικός, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου.
  9. Γρηγόρης Μαρκάκης Κτηνίατρο DVM, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
  10. Αχιλλέας Ακρίβος, Κτηνίατρος DVM, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου. 
  11. Φιλήμονας Διαμαντής, Κτηνίατρος (DVM).
  12. Νικολαΐδης Χριστόφορος, Κτηνίατρος νευροχειρουργός, κάτοχος του Certificate of Advanced Veterinary Practice (CertAVP) του Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση για την ομάδα εργασίας για το τιγράκι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ