Συναγερμός για βεβαιώσεις «μαϊμού» – Σήμα κινδύνου από την Ιντερπόλ για πλαστά μοριακά τεστ

Του Θεοδόση Π. Πάνου

«Φάμπρικα» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και μοριακών τεστ φαίνεται πως έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που αφορούν τη μετακίνηση των ταξιδιωτών, όπως επισημαίνει η Ιντερπόλ με επίσημο έγγραφο που κατέθεσε προς τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές -και στη χώρα μας- προκειμένου οι έλεγχοι να γίνουν πιο αυστηροί και κυρίως εξειδικευμένοι.

Ηδη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Ισπανία και στην Ιταλία, έχουν διαπιστωθεί αρκετές περιπτώσεις τουριστών, που προέρχονται κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι παρουσιάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και μοριακά τεστ, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα για να κάνουν τις διακοπές τους, με σοβαρό κίνδυνο τη διασπορά του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον δώδεκα περιπτώσεις τουριστών με πλαστά μοριακά τεστ, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και στον Προμαχώνα. Πρόκειται για τουρίστες κυρίως από βαλκανικές χώρες, που εμφάνισαν έγγραφα, τα οποία δήθεν πιστοποιούσαν πως ο κάτοχός τους είχε υποβληθεί σε μοριακό τεστ 72 ώρες πριν από την είσοδό του στην Ελλάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πλαστογράφοι εντοπίστηκαν από τις σφραγίδες που έφεραν τα συγκεκριμένα πλαστά έγγραφα και τα οποία δεν αντιστοιχούσαν σε κάποια επίσημη υπηρεσία του κράτους από το οποίο προέρχονταν.

Τουρίστες με πλαστά τεστ

Παράλληλα, μόλις την περασμένη Πέμπτη οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν εκ νέου σε συναγερμό, καθώς δύο τουρίστες παρουσίασαν σε ταξιδιωτικό γραφείο των Αθηνών πλαστά μοριακά τεστ από ελληνικό μικροβιολογικό εργαστήριο, προκειμένου να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, ένας πατέρας και ο γιος του εμφανίστηκαν σε ταξιδιωτικό πρακτορείο το πρωί της Πέμπτης και έκλεισαν εισιτήρια για νησί του Αιγαίου, έχοντας βέβαια μαζί τους και το απαραίτητο μοριακό τεστ. Αφού έβγαλαν τα εισιτήρια, έφυγαν από το γραφείο, ξεχνώντας όμως να πάρουν μαζί τους τα έγγραφα των μοριακών τεστ, τα οποία άλλωστε είναι απαραίτητα για την επιβίβασή τους στο πλοίο. Μόλις οι υπάλληλοι του ταξιδιωτικού γραφείου διαπίστωσαν πως οι πελάτες ξέχασαν τα έγγραφα, επικοινώνησαν με το μικροβιολογικό εργαστήριο, σε μια προσπάθεια αναζήτησης των δύο τουριστών. Η απάντηση που έλαβαν από το εργαστήριο τους άφησε άφωνους. Κανένας τουρίστας με τα στοιχεία που αναγράφονταν στα δύο αρνητικά τεστ δεν είχε πάει στο συγκεκριμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, προκειμένου να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο. Αμεσα ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης, το οποίο και ανέλαβε να διαλευκάνει την υπόθεση και κυρίως να εντοπίσει τους δύο τουρίστες, προκειμένου να σχηματιστεί εις βάρος τους δικογραφία για πλαστογραφία. Παρόμοια περιστατικά έχουν εμφανιστεί και σε νησιά του Αιγαίου, με τουρίστες να έχουν παρουσιάσει μοριακά τεστ πλαστογραφημένα, προκειμένου να κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία ή να μπουν σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί πως τα έγγραφα με το αρνητικό μοριακό τεστ ναι μεν είναι έγκυρα, πλην όμως οι κάτοχοί τους έχουν αλλάξει τις ημερομηνίες, ώστε να φαίνεται πως το τεστ είναι πρόσφατο, ενώ στην πραγματικότητα είναι αρκετών ημερών και πλέον δεν έχει ισχύ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει τόσο η Ιντερπόλ όσο και η Europol, κυρίως για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και μάλιστα με εμβόλια εγκεκριμένα από την Ε.Ε., φαίνεται πως έχει στηθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα πλαστογράφησης σχετικών εγγράφων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ