Τι αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μεγάλη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι σχετικές καταγγελίες εκτοξεύθηκαν στις 11.000, από 4.000 που ήταν το 2020. Αυξάνονται σε 64 τα ειδικά επιχειρησιακά γραφεία υποδοχής καταγγελιών, έτσι ώστε να καλύπτουν όλους τους νομούς της επικράτειας. Επεκτείνεται η εφαρμογή του panic button -που αρχικά απευθυνόταν μόνο σε γυναίκες- σε άνδρες, ανηλίκους και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Έτοιμη να αναβαθμίσει σημαντικά το επιχειρησιακό «οπλοστάσιό» της στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ατζέντα της ασφάλειας ήταν και παραμένει βασική αιχμή της πολιτικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας. Το επόμενο σημαντικό βήμα, που αφορά την αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών γραφείων της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ανά την επικράτεια, αλλά και την ποιοτική επέκταση της επιτυχημένης εφαρμογής του panic button, έρχεται ως φυσική συνέχεια της επιλογής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την πρώτη θητεία της, να καταστήσει την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα, όπως τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Ήταν τέλη Νοεμβρίου του 2022 όταν ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι, πλέον, δεν ζούμε στην άγνοια, γιατί τα θύματα μιλούν και η πολιτεία κινητοποιείται. Η λέξη-κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη προς την πολιτεία ότι θα δράσει», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το… σύνθημα να τερματιστεί σταδιακά η μακρά περίοδος που η δημοσιοποίηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αποτελούσε ταμπού για την ελληνική κοινωνία.
Συνέπειες της πανδημίας
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντελήφθησαν σχετικά γρήγορα πως ο υποχρεωτικός εγκλεισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού συνέτεινε στην αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο το κοινωνικό στίγμα, που μέχρι τότε συνόδευε τις καταγγέλλουσες, απέτρεπε τη συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος. Η επικοινωνιακή καμπάνια που οργανώθηκε από την κυβέρνηση την άνοιξη του 2020 με κεντρικό πρόσωπο τη γνωστή δημοσιογράφο Ελεονώρα Μελέτη συνέβαλε ώστε να καταγραφεί η γεωμετρική αύξηση των σχετικών καταγγελιών: από περίπου 4.000 το 2020, εκτοξεύθηκαν στις 11.000 τα επόμενα δύο έτη.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ακολούθησε το μοντέλο «αναδεικνύω το πρόβλημα – δημιουργώ ειδικές υπηρεσίες – αξιοποιώ τα τεχνολογικά εργαλεία».
Άλλωστε, πριν από μία εβδομάδα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε κατ’ ουσίαν προαναγγείλει την ετοιμότητα της κυβέρνησης να περάσει στο επόμενο στάδιο καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας, διαμηνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι δική μας αποστολή η ασφάλεια του ανθρώπου, να νιώθει ότι ζει σε ένα ειρηνικό περιβάλλον και να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και τις δραστηριότητές του».
Kάλυψη όλων των νομών
Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στην «R» ότι έως τις αρχές Απριλίου τα ειδικά διαμορφωμένα επιχειρησιακά γραφεία υποδοχής καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος, που είναι επανδρωμένα με 10 έως 15 αστυνομικούς και βρίσκονται εντός των αστυνομικών διευθύνσεων, από 18 που είναι σήμερα, αυξάνονται σε 64, με στόχο να καλύπτουν όλους τους νομούς της επικράτειας.
Στην Αττική αναμένεται να λειτουργήσουν επτά, από έξι που είναι σήμερα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Στη Θεσσαλονίκη προστίθεται ακόμη ένα στα ήδη δύο υπάρχοντα, ενώ τα υπόλοιπα θα διαμοιραστούν σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει. Επιπροσθέτως, η επιτυχημένη εφαρμογή του panic button (έως τον περασμένο μήνα την είχαν «κατεβάσει» 1.200 γυναίκες, είχε χρησιμοποιηθεί 210 φορές και σε όλα τα περιστατικά είχε ανταποκριθεί η Ελληνική Αστυνομία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει απώλεια) επεκτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το Πάσχα σε ανηλίκους, άνδρες, αλλά και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Με βάση στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περίπου το 40% των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν αφορά γυναίκες.
Το «πράσινο φως» για τις προαναφερθείσες αλλαγές άναψε ο πρωθυπουργός, σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στις αρχές Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Σταύρου Παπασταύρου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το ίδιο μοντέλο, προφανώς με τις κατάλληλες προσαρμογές, αναμένεται να εφαρμοστεί και για την καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων, με την Ελληνική Αστυνομία να ενισχύει σημαντικά την αποτρεπτική παρουσία της σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ανηλίκων και εφήβων, όπως το κέντρο της Αθήνας, η Κηφισιά, η Αγία Παρασκευή και η Γλυφάδα. Το τελευταίο δίμηνο έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες εμφανούς αστυνόμευσης, όπου άοπλοι αστυνομικοί νεαρής ηλικίας, αλλά και γυναίκες, που υποστηρίζονται από ένοπλους αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή, κάνουν αισθητή την παρουσία τους και προσεγγίζουν άτομα νεαρής ηλικίας, ώστε αυτά να νιώσουν άνετα να μιλήσουν για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και εν είδει αποτροπής τυχόν έκνομων ενεργειών.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews