Στυλιανίδης για φωτιά στην Πεντέλη: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα αίτια εκδήλωσής της

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς που ξέσπασε χθες στην Πεντέλη και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα.

Όπως είπε, τα αίτια της πυρκαγιάς ήδη  διερευνώνονται και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος. Κάτι που σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

“Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από το φυσικό πλούτο, πολλές φορές χάνονται περιουσίες και ακόμη χειρότερα έχουμε και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ειδικά η Αττική έχει υποφέρει πολύ ιστορικά και με πολύ μέγιστο κόστος”, ανέφερε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης.

Η χθεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης, που μάλιστα το βράδυ επιδεινώθηκε και είναι παράξενο κατά τους ειδικούς, τόνισε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο σωστός συντονισμός των δυνάμεων δεν ήταν τυχαίος φέτος. “Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ήταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών”, είπε χαρακτηριστικά.

Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος, αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα, αλλά και από τη χώρα μας αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, θέλουμε ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα βελτίωσης. Όμως στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται, βλέπουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών που είναι η πρόληψη, αλλά και την ετοιμότητα όλου αυτού του μηχανισμού που πρέπει να βασίζεται στον συντονισμό”, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Πρακτικά, όπως ανέφερε, “πήραμε την απόφαση με μεγάλες προσπάθειες, με δυσκολίες, να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα”. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, “αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες, προληπτικά και ετοιμότητα σε έργο. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη ειδοποίηση όταν είμαστε σε κατηγορία κινδύνου δείκτη επικινδυνότητας 4 να δημιουργούμε περιοχές που δε επιτρέπεται η πρόσβαση”.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος εξελίσσεται σε hot spot της κλιματικής αλλαγής και “έχουμε μπει σε άλλη εποχή σε ό,τι αφορά στο κλιματικό φαινόμενο”, ενώ ενημέρωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ