Στον εισαγγελέα καταγγελίες για πορνογραφία στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται μια πολύ σοβαρή καταγγελία για υψηλόβαθμο στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Η υπόθεση που είναι σε γνώση και της υπουργού Παιδείας,  αφορά σε καταγγελία γονέων οι οποίοι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν ζητήσει να ελεγχθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο για διακίνηση πορνογραφικού υλικού μέσω Twitter, κάνοντας λόγο και για παιδική πορνογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο φάκελος βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Εισαγγελία του Βόλου, που θα μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας και θα αξιολογήσει αν συντρέχει λόγος περαιτέρω έρευνας. Το θέμα δεν αποκλείεται να τεθεί και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΠ αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ήδη μεταξύ των μελών αποτελεί κοινό μυστικό ότι διερευνάται η υπόθεση και έχει λάβει διαστάσεις.

Όλα ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου 2021, όταν σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr μέλη του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ενημερώθηκαν προφορικά πως το υψηλόβαθμο στέλεχος του φορέα ίσως διατηρεί ένα προφίλ στο Twitter με ακατάλληλο περιεχόμενο.  Μάλιστα, ο άνθρωπος που ενημέρωσε το Δ.Σ. για το θέμα, τους παρέδωσε και σχετικό υλικό (αναρτήσεις, βίντεο, φωτογραφίες) που σύμφωνα με τον ίδιο μοιάζει να ανήκει στον καταγγελόμενο. Βεβαίως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το ΣΕΠ, ποτέ δεν προέβη σε επίσημη καταγγελία.

Στις 11 Δεκεμβρίου συνεδρίασε το Δ.Σ. και αποφασίστηκε το στέλεχος του Σώματος να τεθεί σε διαθεσιμότητα και να συγκροτηθεί τετραμελής  επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις νομικούς και έναν εμπειρογνώμονα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,  προκειμένου να διερευνήσει τη βασιμότητα των στοιχείων και να γνωμοδοτήσει για τις ενέργειες στις οποίες νομιμοποιείται να προβεί το Σώμα Προσκόπων.

Πράγματι, το εν λόγω στέλεχος σταμάτησε να ασκεί τα καθήκοντά του και η  επιτροπή παρέλαβε το υλικό για να το μελετήσει. Σημειώνεται ότι όταν η επιτροπή ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο λογαριασμός twitter είχε ήδη διαγραφεί.

Η επιτροπή κάλεσε για εξηγήσεις τόσο τον εμπλεκόμενο, όσο και τον άνθρωπο που γνωστοποίησε το θέμα στο Δ.Σ. . Ο τελευταίος υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ενημερώθηκε για το ζήτημα από κάποιον που είδε τον καταγγελόμενο να χρησιμοποιεί τον επίμαχο λογαριασμό στο Twitter κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Κρήτη στις 13 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, «διερεύνησε» τα προφίλ, αντλώντας το υλικό που προσκόμισε στο Δ.Σ.  Ο ίδιος μάλιστα, φέρεται να ισχυρίστηκε πως διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός δεν ήταν πλέον ενεργός το πρωί της 19ης Νοεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την ενημέρωση που παρείχε για το θέμα.

Από την πλευρά του, το στέλεχος που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, αρνείται από την πρώτη στιγμή τα πάντα, υποστηρίζοντας ότι η συσχέτισή του με τον συγκεκριμένο λογαριασμό στο Twitter συνιστά βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξηγήσεις που έδωσε στην Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση αυτή εργαλειοποιείται από κάποιους, προκειμένου να τον στοχοποιήσουν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του, αλλά και διαφορών, οι οποίες σχετίζονται και με τις πρόσφατες εκλογές στο Σώμα.

Το πόρισμα της Επιτροπής

Στις 27 Φεβρουαρίου η επιτροπή παρέδωσε το πόρισμά της και σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει ότι με βάση τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Σώμα, δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί σε ποιον ανήκει το συγκεκριμένο προφίλ . Ταυτόχρονα, δεν προκύπτει εμπλοκή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και καταλήγει ότι το Σώμα, δεν έχει έννομο συμφέρον να προβεί σε κάποια νομική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα της Επιτροπής προέκυψε, ότι ο  χρήστης του λογαριασμού στο Twitter, τον χρησιμοποιούσε για σκοπούς που σχετίζονται με την ερωτική του ζωή, ιδίως για την προσέγγιση ερωτικών συντρόφων, ενώ, όπως σημειώνει, δεν υπάρχει καμία αναφορά του χρήστη σε σχέση με το ΣΕΠ ή την Προσκοπική Κίνηση, ή άτομο σχετιζόμενο με αυτή.

«Λοιπές πληροφορίες σε σχέση με το λογαριασμό, όπως οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τον κάτοχό του (π.χ. email και τηλέφωνο τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την εγγραφή του χρήστη και τη δημιουργία του λογαριασμού) δεν είναι δυνατό να είναι διαθέσιμες στο ΣΕΠ.

Από τις αναρτήσεις, δεν φαίνεται να προκύπτει περίπτωση τέλεσης αξιόποινης πράξης, στο βαθμό που ο χρήστης έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται αυτός και όχι τρίτος χωρίς τη συγκατάθεσή του» αναφέρει το πόρισμα, που μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ο χρήστης δεν ήταν άμεσα αναγνωρίσιμος, με την έννοια ότι στις εικόνες ή τα βίντεο στα οποία εμφανίζεται δεν αποκαλύπτεται το πρόσωπο του, αλλά σημεία του σώματός του συνήθως κάτω από το λαιμό και σε λίγες εικόνες οριακά έως το πηγούνι του.

«Η Επιτροπή έχει την γνώμη ότι τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη του ΔΣ/ΣΕΠ και της επιτροπής δεν επαρκούν για να τεκμηριωθεί και αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η βασιμότητα της καταγγελίας που έγινε προς το ΔΣ/ΣΕΠ» επισημαίνεται ακόμη.

«Δεδομένου ότι δεν προκύπτει καμία αξιόποινη δραστηριότητα εις βάρος του ΣΕΠ ούτε προσβάλλονται έννομα αγαθά του, το ΔΣ/ΣΕΠ δεν δικαιολογεί έννομο συμφέρον να προσφύγει σε οποιαδήποτε αρχή αναφορικά με την ύπαρξη, λειτουργία και τον κάτοχο του επίμαχου λογαριασμού», υπογραμμίζει η Επιτροπή, η οποία όταν συνέταξε το πόρισμα δεν είχε στα χέρια της καταγγελία των γονέων στις Αρχές, παρότι το περιεχόμενο ήταν σχεδόν ίδιο.

Η καταγγελία στην Εισαγγελία και το υπουργείο Παιδείας

Η επίσημη καταγγελία έγινε στις 22 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν βγει το πόρισμα, και είναι ανώνυμη. Υπογράφεται από «γονείς προσκόπων» και κοινοποιήθηκε προς τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον Προϊστάμενο Τμήματος Ανηλίκων Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το γραφείο της υπουργού Παιδείας.

Οι γονείς κάνουν λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητική δημόσια παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης» του στελέχους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που είναι μεγαλύτερος εξωσχολικός παιδαγωγικός σύλλογος στη χώρα και καλούν τις Αρχές να διαπιστώσουν εάν ισχύει η πληροφορία πως ο κάτοχος  ενός λογαριασμού στο Twitter, ο οποίος «επί τρία και πλέον έτη διακινούσε πορνογραφικό υλικό, συμπεριλαμβανομένης παιδικής πορνογραφίας» ταυτίζεται με το συγκεκριμένο στέλεχος του Σώματος. Με απλά λόγια, ζητούν να εξακριβωθεί αν είναι δικός του ο επίμαχος λογαριασμός με ψευδώνυμο στο Twitter.

«Σας παρακαλούμε για τις κατεπείγουσες ενέργειές σας για την προστασία των χιλιάδων ανήλικων ελληνόπουλων που πηγαίνουν στους προσκόπους» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην καταγγελία τους, στην οποία παραθέτουν φωτογραφίες και χαρακτηριστικές αναρτήσεις που έχουν γίνει στον εν λόγω προφίλ, με την «προειδοποίηση ότι συνιστούν υλικό εξαιρετικά ακατάλληλο και ενοχλητικό».

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην καταγγελία τους, στο ανώνυμο προφίλ στo Twitter έχουν αναρτηθεί γυμνές φωτογραφίες του, άσεμνες εικόνες από προσωπικές στιγμές με συντρόφους του, ενώ έχει αναδημοσιευτεί πορνογραφικό υλικό, ακόμη και με ερωτικές πράξεις μεταξύ ανηλίκων.  Μάλιστα, σημειώνουν πως τα όσα παρατίθενται «αποτελούν μικρό μέρος εκατοντάδων παρόμοιων που φαίνεται να έχουν γίνει έως τον Νοέμβριο του 2021».

Οι γονείς επισυνάπτουν στοιχεία, που σύμφωνα με τους ίδιους, συνιστούν δείγματα ταυτοπροσωπίας και άρα δείχνουν ότι πίσω από συγκεκριμένο προφίλ στο Twitter κρύβεται το στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που καταγγέλλουν.  Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι ο καταγγελλόμενος τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Facebook μια φωτογραφία με ένα σύνθημα, προκειμένου να σχολιάσει το γνωστό ριάλιτι Big Brother, και την ίδια μέρα, ακριβώς η ίδια φωτογραφία ανέβηκε (με διαφορετικό σχόλιο) στον επίμαχο λογαριασμό στο Twitter.

Αίσθηση δε προκαλεί, μια ανάρτηση με ακατάλληλο περιεχόμενο που ανέβηκε στον συγκεκριμένο λογαριασμό, τον Ιούνιο του 2020, με κοινοποίηση τοποθεσίας την «Πλατεία Προσκόπων».  Επίσης, τον Ιανουάριου του 2022, ο καταγγελόμενος είχε ανεβάσει στο Instagram μια φωτογραφία με μια βασιλόπιτα και το φλουρί που είχε κερδίσει, με τους γονείς να αναφέρουν πως η ίδια ακριβώς εικόνα είχε δημοσιευτεί και στο ανώνυμο προφίλ στο Twitter.

Η παρέμβαση Κεραμέως

Όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως πήρε στα χέρια της την καταγγελία, απέστειλε επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ζητώντας διερεύνηση της υπόθεσης και τυχόν καταλογισμό ευθυνών.

«Μετά την περιέλευση των καταγγελιών γονέων σε γνώση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορούν σε διακίνηση πορνογραφικού υλικού, συμπεριλαμβανομένης παιδικής πορνογραφίας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, από δημόσια προσβάσιμο προφίλ με το όνομα (…) το οποίο φέρεται να ανήκει σε μονομελές όργανο διοίκησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, σας διαβιβάζουμε τον φάκελο της υπόθεσης και σας παρακαλούμε για τις ενέργειές αρμοδιότητάς σας για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και τον τυχόν καταλογισμό ευθυνών», επισημαίνεται στην επιστολή της υπουργού.

Η αντίδραση του Σώματος, η έρευνα των Αρχών και τα ερωτήματα

Πηγές από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αναφέρουν ότι η αντίδρασή τους ήταν άμεση, καθώς απάντησαν τόσο στην Εισαγγελία όσο και στο υπουργείο Παιδείας μέσα σε λίγες μέρες, ενημερώνοντας για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί και τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, αλλά και δηλώνοντας πρόθυμοι να παρέχουν ό,τι στοιχεία τους ζητηθούν.

Επίσης, τονίζουν ότι ο καταγγελόμενος, που ήταν ήδη σε διαθεσιμότητα από τον Δεκέμβριο, παραιτήθηκε μετά τις εξελίξεις από το αξίωμά του και από τις 31 Μαρτίου τη θέση του ανέλαβε και επισήμως άλλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, η οποία έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε, κατέληξε ότι δεν ταυτοποιείται πως το επίμαχο προφίλ στο Twitter ανήκει στο στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που καταγγέλλεται,  παρότι στον συγκεκριμένο λογαριασμό υπάρχει φωτογραφία του.

Ως εκ τούτου, επειδή δεν ταυτοποιήθηκε ότι είναι δικό του, ο φάκελος πριν από περίπου 20 μέρες, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία που θα αποφασίσει αν συντρέχει λόγος να κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, όπως για παράδειγμα να ζητηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. να κληθεί για  ανωμοτί κατάθεση.  Υπογραμμίζεται ότι ο καταγγελόμενος από την πλευρά του έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων, μαζί με συμπληρωματικά έγγραφα.

Η συγκεκριμένη καταγγελία εξετάζεται με πολλή προσοχή από τις Αρχές, καθώς πρόκειται για μία οργάνωση που αριθμεί περισσότερα από 25.000 μέλη, μετρά 113 χρόνια ζωής, έχοντας εκπαιδεύσει στην προσκοπική ζωή χιλιάδες παιδιά. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι απαιτείται λεπτός χειρισμός, καθώς πρόκειται για ανώνυμη καταγγελία, κι αυτό είναι κάτι που το λαμβάνουν υπόψη στην έρευνα.

Ωστόσο, αναπόφευκτα τίθενται ερωτήματα.  Το συγκεκριμένο στέλεχος, παρότι παραιτήθηκε από τον υψηλόβαθμο ρόλο του, παραμένει μέλος του Δ.Σ., θέση την οποία κατέχει από πέρυσι  όταν και διεξήχθησαν εκλογές στο Σώμα. Επίσης, στο πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε, δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία αναφορά στη δημοσίευση-ανάρτηση του συγκεκριμένου λογαριασμού στο Twitter που, όπως αναφέρθηκε, περιέχει ακατάλληλο περιεχόμενο και έχει ως κοινοποίηση τοποθεσίας την πλατεία Προσκόπων.

Ενώ, δεν υπάρχει και κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα ή σχόλιο για τις κοινές φωτογραφίες  που ανέβηκαν στους ερευνώμενους λογαριασμούς, παρά μόνο μια παράθεση των δύο διαφορετικών εκδοχών που προκύπτουν από το υλικό που εξετάστηκε. Δηλαδή, το επίμαχο προφίλ να ανήκει πράγματι στο υψηλόβαθμο στέλεχος του Σώματος ή κάποιος να τον παρίστανε διαχειριζόμενος τον λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο λογαριασμός στο Twitter απενεργοποιήθηκε σε χρόνο κοντινό με τη γνωστοποίηση της υπόθεσης στους κόλπους του Σώματος, αποτελεί μια «ιδιαίτερη» σύμπτωση, και δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί τυχαία όποια εκδοχή κι αν ισχύει τελικά.  Σημειώνεται ότι πλέον υπάρχει στο Twitter ένας λογαριασμός που έχει το ίδιο ψευδώνυμο με τον ερευνώμενο (απλώς ένα γράμμα δεν είναι κεφαλαίο) στον οποίο δημοσιεύεται παρόμοιο περιεχόμενο.

Τι απαντά στο enikos.gr το υψηλόβαθμο στέλεχος

Το enikos.gr επικοινώνησε με το στέλεχος που καταγγέλλουν οι γονείς, ο οποίος όπως επισημαίνει, δεν έχει κληθεί ακόμα από τις Αρχές.

Η καταγγελία είναι συκοφαντική, σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα που κανονικά έπρεπε να είχαν επιλυθεί. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων μέσω της εσωτερικής διερεύνησης της υπόθεσης- διότι δίνει μεγάλη σημασία σε αυτά τα θέματα- γνωρίζει ότι αυτό το υλικό δεν αφορά στο ίδιο το Σώμα και κατά κανέναν τρόπο δεν εμπλέκεται με τον Προσκοπισμό. Δεύτερον, το προφίλ αυτό στο Twitter, σε όποιον και αν ανήκει, δεν εμπλέκεται σε αξιόποινη πράξη.

Τρίτον, ο λογαριασμός δεν ταυτίζεται και ούτε μπορεί να ταυτιστεί, καθώς ο χρήστης ήταν ανώνυμος. Επίσης, πλέον ο λογαριασμός είναι απενεργοποιημένος και δεν κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν το υλικό που περιλαμβάνεται στην καταγγελία είναι αυθεντικό. Όταν διαπίστωσε το Σώμα όλα τα παραπάνω, βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που έκαναν αυτή την καταγγελία, που είναι σκαιή και συκοφαντική” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο enikos.gr.

Πηγή εξωτερικής φωτο: Αρχείο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ