Στο ΣτΕ προσέφυγε το Πάντειο

Στο ΣτΕ προσέφυγε το Πάντειο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο πρύτανής του Γρηγόρης Τσάλτας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 76/2013 κατά το σκέλος εκείνο που αφορά στη δημιουργία Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται δε, ότι στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), εκδόθηκε το επίμαχο Π.Δ. 76/2013 με το οποίο ιδρύθηκαν Σχολές, καταργήθηκαν, συγχωνεύθηκαν και μετονομάστηκαν τμήματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στην προσφυγή υπογραμμίζεται, ότι το επίμαχο διάταγμα είναι αντίθετο στις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος που καθιερώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Και αυτό γιατί αγνοήθηκαν οι αποφάσεις της συγκλήτου και του συμβουλίου διοίκησης του Ιδρύματος με τις οποίες εκφράστηκε η γνώμη τους για την ονομασία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας.

Τόσο το άρθρο 16 του Συντάγματος, όσο και η νομοθεσία για τα ΑΕΙ (Ν. 4009/2011) ορίζουν μεν ότι με Π.Δ. μπορεί να ιδρύονται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται Σχολές και τμήματα στα ΑΕΙ, ωστόσο για την ονομασία των συγχωνευμένων των Σχολών κ.λπ. δεν μπορούν ανεξέλεγκτα οι συναρμόδιοι υπουργοί να δίνουν την ονομασία που επιθυμούν. Πρέπει να δίνεται στις Σχολές αυτές η ονομασία που προτείνεται από τα αρμόδια όργανα του ΑΕΙ. Στην προκειμένη περίπτωση το Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν δέχθηκε-πρότεινε στην ονομασία της επίμαχης Σχολής να περιλαμβάνεται στον τίτλο της ο όρος «και Ψυχολογίας».

Ακόμη, επισημαίνεται στην προσφυγή, ότι το επίμαχο διάταγμα έχει μη νόμιμη αιτιολογία και ότι ο νόμος 4009/2011 είναι αντίθετος προς το άρθρο 16 του Συντάγματος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ