Στο έλεος του καιρού το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ – ΦΩΤΟ

Χωρίς σκέπαστρο και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες παραμένει για περισσότερο από 1,5 χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά το τέμενος Βαγιαζήτ στον Έβρο, ένα εμβληματικό οθωμανικό μνημείο του 14ου αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Ένας σπινθήρας στη διάρκεια οξυγονοκόλλησης ιδιωτικού συνεργείου που εκτελούσε εργασίες στο εσωτερικό του, τον Μάρτιο του 2017, τύλιξε στις φλόγες το ιστορικό μνημείο, «πληγώνοντάς» το ανεπανόρθωτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΤΟ ΕΘΝΟΣ”, για δεύτερο χειμώνα το τέμενος παραμένει ασκεπές, γεγονός που επεσήμανε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι «το Βαγιαζήτ είναι ασκεπές και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από τις βροχές του χειμώνα».

«Εδώ πάνω έχει έξι μήνες χειμώνα και μάλιστα βαρύ, με βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και χιόνι», δηλώνει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με ”χειρουργικές επεμβάσεις” προσπαθούν να αποκαταστήσουν το χώρο, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν είναι άλλο από την ανεύρεση της ξυλείας για την οροφή, καθώς απαιτούνται δοκάρια πολύ μεγαλύτερα των 10 μέτρων που υπάρχουν στο εμπόριο.

Και ενώ η επιστημονική κοινότητα δίνει αγώνα δρόμου για να σώσει το μνημείο, σε… τέλμα έχει πέσει η απόδοση των ευθυνών για την πυρκαγιά. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει τις εργασίες στο εσωτερικό του τεμένους κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου πριν από περίπου έναν μήνα, αλλά η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 15 Μαρτίου 2019.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε σε άλλη πλευρά του τεμένους από αυτήν που εκτελούσε εργασίες και ότι υπήρχε μία παράνομη ηλεκτρική παροχή, η οποία δεν είχε ελεγχθεί από το 2015.

Η καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε στις 03.00 τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου 2017, ωστόσο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχει κατάθεση νεαρού φοιτητή που περνούσε από το σημείο δύο ώρες νωρίτερα και είδε μία λάμψη στο εσωτερικό του τεμένους. Ο ίδιος θεώρησε ότι τα συνεργεία που εκτελούσαν εργασίες είχαν τοποθετήσει προβολείς για να φωτίζεται από μέσα το µνημείο και δεν έδωσε σημασία. Η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη που κινητοποιήθηκε τεράστια δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από όλη τη Θράκη, ενώ εξαρχής είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπρησμού, κακόβουλης ή σκόπιμης ενέργειας.

Λίγες ημέρες αργότερα, το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέδωσε τις αιτίες σε άμελεια του συνεργείου συντήρησης, αναφέροντας ότι η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης που είχαν πέσει στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης. Η καύση στα δοκάρια ήταν υποβόσκουσα και γι’ αυτό οι κάτοικοι ένιωθαν μυρωδιά καπνού από το προηγούμενο βράδυ, χωρίς όμως να βλέπουν φλόγες.

Πηγή:ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ