ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων

ΑΝΝΑ ΚΑΝΔΥΛΗ

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας τη μερική αποκατάσταση  του μισθολογικού των ένστολων που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης  Αυγούστου 2012 καθεστώς όταν και περικόπηκαν λόγω μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 είχε και πάλι  δικαιώσει τους ένστολους κρίνοντας  αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση των αποδοχών τους.

Στην συνέχεια ωστόσο ψηφίστηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών  τους μισθών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.

Έτσι, προσέφυγαν και πάλι οι Ενώσεις των ένστολων κατά του νέου νομοθετικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας  ότι ο τρόπος  προσδιορισμού των βασικών μισθών  τους  είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σήμερα, η Ολομέλεια  του Ανώτατου Δικαστηρίου με εισηγήτρια την σύμβουλο  Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, έκρινε ότι τόσο ο νόμος 4307/2014  (άρθρο 86) όσο και η από 17.11.2014 υπουργική απόφαση προσκρούουν σε βασικά άρθρα του Συντάγματος καθώς η Πολιτεία   προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων. Επιπρόσθετα κρίθηκε  ότι οι αποδοχές των ένστολων πρέπει να φτάσουν στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 μισθολογικά  επίπεδα.

Σημειώνεται ότι οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν μόνο όσους ένστολους προσέφυγαν σε αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία – Νεκρός 38χρονος αξιωματικός

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ