Αγρότες στο enikos.gr για τα μέτρα στήριξης: «Δεν καλύπτουν ούτε το 1% των αιτημάτων μας, είναι αγώνας επιβίωσης»

Για έναν συνεχή «αγώνα επιβίωσης» κάνουν λόγο οι αγρότες μέσω του enikos.gr, οι οποίοι όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αλλά τονίζουν πως σε «καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά τους» και «δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος των προβλημάτων τους».

Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες: «Σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων οι εξαγγελίες Μητσοτάκη»

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

«Νιώθουμε σαν πολίτες ενός κατώτερου Θεού, είναι σαν να μην μας καταλαβαίνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά στο enikos.gr ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας. Ο παραγωγικός τομέας της Θεσσαλίας δεν έχει συνέλθει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Οι αγρότες της περιοχής, πασχίζουν να βρουν χρήματα για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, ενώ την ίδια ώρα, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν στα χωράφια τους. «Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας;» αναρωτιέται ο κ. Τζέλλας.

Αγρότες από ΔΕΘ: «Ο αγώνας τώρα ξεκινάει» – Επιστρέφουν στα μπλόκα μετά την ολοκλήρωση της Agrotica

Όπως φαίνεται, περισσότερο οξύνθηκε το κλίμα παρά κατεύνασε την οργή των Θεσσαλών αγροτών, το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μετά από 10 ημέρες που μας συκοφάντησαν, κατάλαβα ότι υπάρχουν προβλήματα, και βγαίνουν να ανακοινώσουν μέτρα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Ζητάμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και να είναι θεσμοθετημένο, ώστε να τελειώνει μία και καλή αυτό το πρόβλημα, και να μην έχουμε κάθε χρόνο επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες. Θέλουμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο για να έχουμε υπολογίσιμη μείωση στο κόστος της παραγωγής μας».

Σχετικά με τα μέτρα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Τζέλλας τονίζει πως πρόκειται για κοροϊδία. «Το αίτημά μας είναι να πληρώσουμε 7 λεπτά την κιλοβατώρα και δεν πρόκειται να αλλάξουμε την θέση μας, μέχρι να γίνει αντιληπτό, μάλλον θα έπρεπε στην κυβέρνηση να μας ακούνε πιο προσεκτικά ή να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης».

Παράλληλα, ούτε τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας κρίθηκαν ικανοποιητικά, σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα. «Δεν ακούσαμε ούτε λέξη για το γεγονός ότι κάποιοι δικαιούχοι δεν έχουν πάρει ακόμη την επιδότηση ενοικίου, έπειτα από 5 μήνες. Ακούσαμε μόνο τον πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι την έχει πάρει ένα 20%. Επίσης, υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν εισπράξει καν την πρώτη αρωγή των 6.600 ευρώ. Οπότε κι εμείς από την πλευρά μας, πώς να πάρουμε στα σοβαρά τα όσα ακούσαμε;. Για την αναπλήρωση εισοδήματος, που δεν θα καλλιεργήσουμε το 2024, επίσης δεν μίλησε καθόλου. Θα είμαστε άνεργοι για 1-2 χρόνια.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αγγίζουν ούτε το 1% των αιτημάτων και των αναγκών μας, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, και βέβαια να παραμείνουμε στα χωριά μας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει, πως αυτό που κάνουμε, είναι ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης. Δεν είχαμε καμία ανακοίνωση που να αφορά το ύψος της αποζημίωσης για τις φυτικές παραγωγές που καταστράφηκαν, ούτε για αυτούς που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καθόλου».

«Μας δίνει ψίχουλα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αγροτών Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Μακρίδης, επεσήμανε στο enikos.gr, σχετικά με τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη πως «τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, αλλά δεν θα πάρουμε.  Και τον ουρανό θα κλείσουμε, και τον ήλιο θα σβήσουμε, αρκεί να το θέλουμε. Βλέπουμε σε άλλες χώρες τι κάνουν. Καίνε λάστιχα. Σβήνει ο ήλιος. Σβήνει το φεγγάρι. Αυτά δεν τα έχουν δει ακόμη εδώ».

Ο κ. Μακρίδης αναφέρει πως οι αγρότες απαιτούν ριζικές λύσεις στα προβλήματά τους, κάνοντας λόγο για το αφορολόγητο πετρέλαιο, για φθηνό ρεύμα προκειμένου να μπορούν να ποτίζουν. «Θέλουμε να εξαφανιστεί το χρηματιστήριο ενέργειας για να μπορούμε να καλλιεργούμε φθηνά ελληνικά προϊόντα, και να τρώνε οι καταναλωτές φθηνές πρώτες παραγωγές, χωρίς να έχουν ακριβό κόστος. Τους αγώνες μας τους δίνουμε, με όσες δυνάμεις έχουμε, και απαιτούμε να μας ακούσουν. Τώρα είναι η δική μας ώρα, και όχι η “Ώρα του Πρωθυπουργού”, γιατί, δυστυχώς, δεν μας δίνει άλλη επιλογή. Μας δίνει ψίχουλα. Προσπαθεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια».

Επιστρέφουν στα μπλόκα μετά την Agrotica

Σημειώνεται, πως πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των παραγωγών και σύμφωνα με εκπροσώπους των διαμαρτυρόμενων αποφασίστηκε κορύφωση των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στα μπλόκα τους μετά την ολοκλήρωση της Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο αγρότης και εκπρόσωπος επικοινωνίας του μπλόκου Δερβενίου, Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης.

Συγχρόνως, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων “Η Άνοιξη” κάλεσε «όλους τους φορείς του νομού να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας για την επιβίωσή μας, με αποφάσεις αλληλεγγύης, ψηφίσματα, επισκέψεις στα μπλόκα, καθώς και με την οικονομική τους συνδρομή, για τις ανάγκες του αγώνα μας».

Τόσο ο πρόεδρος Λάμπρος Τσέκας, όσο και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Γατσέλης, μιλώντας στα ΜΜΕ τόνισαν την αποφασιστικότητα των αγροτών να προβούν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ