Σκουτέλης για το νέο ρεκόρ κρουσμάτων: Η κατάσταση είναι ζοφερή

Για το ρεκόρ κρουσμάτων και την πορεία της πανδημίας τον Απρίλιο στην Ελλάδα μίλησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων και διευθυντής Β’ Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Υγεία, Αθανάσιος Σκουτέλης.

“Ότι θα έχουμε μια αύξηση αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη το είχαν πει και αυτοί που κάνουν τα μοντέλα αλλά και όλοι μας το είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, την οποία τη βλέπουμε. Πραγματικά, τα νούμερα, η κατάσταση είναι ζοφερή, γιατί δεν είναι μόνο τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι και η πίεση στο σύστημα, είναι και οι ελπίδες που έχουν αναζωπυρωθεί στον κόσμο ότι θα κάνει Πάσχα στο χωριό του, ότι το καλοκαίρι θα είμαστε μια χαρά. Βέβαια τις ελπίδες αυτές τις βοηθά πάρα πολύ με τη θετική πλευρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών το οποίο προχωράει πάρα πολύ καλά και μας δίνει πολύ αισιόδοξα μηνύματα. Συγκρατήστε τον αριθμό των θανάτων από τις ΜΕΘ που είναι σχετικά λίγοι. Οι θάνατοι είναι θάνατοι αλλά είναι πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι περιμέναμε και επίσης πλέον τη θέση των ηλικιωμένων στις ΜΕΘ την έχουν πάρει μικρότερες ηλικίες, που σημαίνει ότι ο στόχος να μην νοσούν άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή αυξημένο κίνδυνο, δηλαδή ηλικιωμένοι να νοσούν πολύ λιγότερο βαριά. Ή να περνούν ελαφρά τη νόσο. Άρα έχουμε δύο αντικρουόμενες τάσεις, η μία είναι η αύξηση, η ζοφερή εικόνα στα νοσοκομεία και από την άλλη έχουμε την ελπίδα με τον εμβολιασμό. Τώρα τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά στην άρση των μέτρων; Τη δημιουργία βαλβίδων εκτόνωσης γιατί ο κόσμος νομίζω ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο”.

Για τα self test είπε ότι “θα βοηθήσουν πάρα πολύ να επανέλθουμε κάπως στην κανονικότητα, με την προϋπόθεση ότι θα διενεργούνται σωστά και νομίζω ο κόσμος θα τα μάθει σιγά σιγά, δεν είναι δύσκολο, πρώτον γιατί θα εντοπίζονται τα θετικά κρούσματα και θα απομονώνονται, με την έννοια της καραντίνας, και δεύτερο θα μπορούν τα άτομα που επιστρέφουν στη δουλειά τους ή όποιες δραστηριότητες έχουν ανοίξει να πηγαίνουν με δύο test την εβδομάδα αρκετά ασφαλώς να δουλεύουν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν στους άλλους, αυτό είναι το ζητούμενο. Τα πολλά τεστ, το φωνάζαμε πολύ καιρό. Τώρα τα τεστ δεν θα γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό, θα γίνονται με την προσωπική και ατομική ευθύνη του καθενός, αλλά επαναλαμβάνω είναι σχετικά εύκολα και πρόκειται να βοηθήσουν πραγματικά πάρα πολύ στην προσπάθεια εντοπισμού και περιχαράκωσης της εξάπλωσης της νόσου που είναι το ζητούμενο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ