Σήμερα η δίκη των 18 αστυνομικών που κατηγορούνται για βαναυσότητα

Σήμερα η δίκη των 18 αστυνομικών που κατηγορούνται για βαναυσότητα

Δυόμισι χρόνια μετά το όργιο της βίας και τις ακρότητες που διεπράχθησαν στο κέντρο της Αθήνας από την αστυνομία, η οποία χτύπησε απρόκλητα και με αγριότητα μέχρι και θαμώνες καταστημάτων αλλά και τα ιατρεία του Μετρό και του Συντάγματος, με συνολικά 500 πολίτες να καταλήγουν στα νοσοκομεία, η υπόθεση φθάνει επιτέλους στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Δεκαοκτώ αστυνομικοί θα καθίσουν στο εδώλιο για τα εγκλήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροήν και της έκθεσης πολιτών σε κίνδυνο.

Το κατηγορητήριο εις βάρος τους, που παρουσιάζει η «Κ.Ε.», καταπέλτης. «Από τον τρόπο που τελέστηκε η πράξη τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κλομπ) αλλά και τα σημεία του σώματος που επλήγησαν (κεφαλή και ζωτικά σημεία) μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωη ή βαριά σωματική βλάβη των παθόντων», αναφέρει το 6σέλιδο εισαγγελικό κατηγορώ.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευθυμία Βερροιώτου, τους αποδίδει και τη βαρύτατη κατηγορία ότι εγκατέλειψαν τους τραυματισμένους αβοήθητους, παρεμποδίζοντας επί πολλή ώρα τα ασθενοφόρα να φθάσουν για να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Και αυτό παρά το γεγονός «ότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν ως κρατικές αρχές, αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία».

Το έναυσμα για τη δικαστική διερεύνηση των εκτεταμένων κρουσμάτων αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας, η οποία αιματοκύλισε το κέντρο της Αθήνας, έδωσε μηνυτήρια αναφορά κατά των αστυνομικών οργάνων που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (2.7.2012). Είχε τότε εκφράσει την ελπίδα ότι «κάποιοι θεσμοί στην ταλαιπωρημένη δημοκρατία θα λειτουργήσουν σωστά».

Η μηνυτήρια αναφορά χαρακτηρίστηκε κατεπείγουσα, αλλά πέρασαν 9 μήνες απραξίας. Χρειάστηκε να κατατεθεί εκ νέου και δεύτερη αίτηση-αναφορά του Αλ. Τσίπρα προς την Εισαγγελία (9.4.2012), ζητώντας την αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την προστασία των πολιτών και την παρεμπόδιση μέχρι πλήρους ασφυξίας της δίκαιης διαδήλωσης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών «που αντιτίθενται σε όσα αντισυνταγματικά δρομολογούνται στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής και έχουν εξουθενωθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα αφαίμαξής τους, παραβίασης των δικαιωμάτων τους και ισοπέδωσης της ύπαρξής τους».    

Τελικά, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έβγαλε λαβράκι. Η δικογραφία περιλαμβάνει φωτογραφίες των τραυματισθέντων, φωτογραφίες που απεικονίζουν αστυνομικό να χτυπά διαδηλωτή, φωτογραφίες χειροβομβίδας χημικών, βεβαιώσεις νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» και «Ελπίς», ιατροδικαστικές εκθέσεις, 3 DVD από τον τόπο των επεισοδίων, έκθεση πορίσματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα παραστούν στην σημερινή δίκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

Πηγή: enet.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ