Σήμα κινδύνου για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης: «Ασφυκτικό το πλαίσιο του νόμου» – Τι ζητούν μέσω του enikos.gr εκπρόσωποι του κλάδου

Για ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει ο νόμος 4763/2020 στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης κάνει λόγο η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κέντρων Μάθησης (ΠΕΚΕΜ), Αναστασία Βουγιούκα.

Μιλώντας στο enikos.gr, η κυρία Βουγιούκα υποστηρίζει ότι «γίνεται παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων», ότι «δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός» και ότι επί της ουσίας σταδιακά «τα Κέντρα οδηγούνται στην απαξίωση και στο λουκέτο».

Ο νόμος 4763/2020 έθεσε ορισμένους όρους σε σχέση με τα κτιριολογικά, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των ΚΔΒΜ και τα προγράμματα σπουδών, καλώντας τα να εναρμονιστούν. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν εξαρχής εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου, οι όροι αυτοί δεν συνάδουν με το μοντέλο λειτουργίας και δραστηριοποίησης των ΚΔΒΜ 1.

Για παράδειγμα, ζητείται από κάθε Κέντρο να έχει μια μεγάλη αίθουσα  με 20 υπολογιστές, κάτι που αυτό δεν χρειάζεται σε όλα τα Κέντρα. Άλλο παράδειγμα είναι ότι ο νόμος ζητεί να υπάρχουν διευθυντές και γραμματεία, που δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός όρος, αλλά επιλογή της επιχείρησης.  Ο νόμος θέτει επίσης όρους για τα προγράμματα σπουδών που δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία των ΚΔΒΜ 1.

«Μας κόβουν την ευελιξία να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των σχετικών προγραμμάτων άτυπης διά βίου μάθησης» τονίζει στο enikos.gr, η κυρία Βουγιούκα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

«Οι δομές μας είχαν ευελιξία την οποία επιχειρούν να μας στερήσουν. Η Πολιτεία έχει άγνοια για τις πραγματικές ανάγκες των ΚΔΒΜ καθώς εδώ και 4 χρόνια επιδιώκουμε έναν διάλογο με τους αρμόδιους, όμως, αυτός δεν έχει γίνει. Οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι αποδεδειγμένες» υποστηρίζει η πρόεδρος της ΠΕΜΕΚ.

Όπως επισημαίνει η κυρία Βουγιούκα, «αίτημά μας είναι να εμπλακεί με τον κλάδο μας το υπουργείο Ανάπτυξης αντί του υπουργείου Παιδείας. Άλλωστε το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί με κριτήρια στεγνού και στείρου ακαδημαϊσμού, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει άμεση εικόνα της λειτουργίας της αγοράς εργασίας με την οποία τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης είναι και πρέπει να είναι συνδεδεμένα».

Η κυρία Βουγιούκα συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον υγιή ανταγωνισμό να ανταμείψει τους καταλληλότερους που είναι ικανοί να φέρουν τα ζητούμενα αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να εμπλέξει άλλα παραγωγικά υπουργεία και όχι το υπουργείο Παιδείας, που από τη φύση του και τη στελέχωσή του βρίσκεται έξω από τις νοοτροπίες της αγοράς».

Η ίδια στέλνει το μήνυμα «αφήστε μας να δουλέψουμε και να λειτουργήσουμε. Δεν ζητάμε λεφτά. Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έργο όπως το κάναμε τόσα χρόνια, με ποιότητα και αξιοπιστία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ