Σεισμός στην Τουρκία: Επιστρέφει η ΕΜΑΚ

Αποχωρεί σήμερα από την Τουρκία η ΕΜΑΚ, η οποία αναμένεται σήμερα αργά το απόγευμα να φτάσει στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Οι διασώστες της ΕΜΑΚ θα αναχωρήσουν από τα Άδανα της Τουρκίας με δύο πτήσεις, μία πολιτική και μία με αεροσκάφος C-130.

Συγκινητικές στιγμές στην Αντιόχεια: «Ευτυχώς που υπάρχετε» – Το «ευχαριστώ» Τούρκου στρατηγού στην ΕΜΑΚ

Με την πολιτική πτήση θα αναχωρήσει το προσωπικό της αποστολής ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός και τα οχήματα. Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε στον Alpha πως «επιστρέφουν οι αποστολές της 1ης και της 2ης ΕΜΑΚ. Η ομάδα μας από την πρώτη στιγμή πήγε στην περιφέρεια του Χατάι, όπου ήταν το μέρος που είχε δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος αυτού του σεισμού. Η ελληνική ομάδα βοήθησε στα πεδία των επιχειρήσεων. Διέσωσαν 5 εν ζωή εγκλωβισμένους και ανέσυραν και 5 νεκρούς».

Μητσοτάκης: Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι – Οι άνδρες της ΕΜΑΚ μάς γέμισαν υπερηφάνεια

 

Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Σεισμός στην Τουρκία: Άκαρπες οι έρευνες της ΕΜΑΚ – Δεν βρέθηκε ίχνος ζωής από την 24χρονη

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Αυτή την στιγμή οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας, έχουν περάσει στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την «έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα. Στο στάδιο αυτό, το έργο των διασωστών σταδιακά ολοκληρώνεται και από δω και πέρα αναλαμβάνουν στα ερείπια των κτιρίων τα σκαπτικά μηχανήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ