Σεισμός στην Εύβοια: Περισσότεροι από 120 μετασεισμοί – Ανησυχούν οι κάτοικοι, προβληματίζονται οι ειδικοί

Το άγνωστο ρήγμα στη νότια Εύβοια και οι δύο μεγάλοι σεισμοί προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης ήταν ο κύριος. Οι κάτοικοι παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου.

Σεισμός στην Εύβοια: Ο Παπαζάχος παίρνει θέση για την κόντρα Παπαδόπουλου-Τσελέντη

Πάνω από 120 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και οι επιστήμονες συστήνουν στους κατοίκους να αποφεύγουν την διαμονή σε παλιά πετρόκτιστα κτίσματα, και φυσικά σε όσα σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέχρι στιγμής σε περίπου δέκα σπίτια στο χωριό Ζάρακες έχουν καταγραφεί μικροζημιές, ενώ ανήσυχη είναι η διεύθυνση του νηπιαγωγείου του χωριού, στο οποίο φοιτούν 12 παιδιά, εξαιτίας των ρωγμών που έχει υποστεί το κτίριο. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η προϊσταμένη νηπιαγωγός Ευδοκία Σαραντάρη επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα ειδικά κλιμάκια του ΠΕΧΩΔΕ.

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια

Στην περιοχή μετέβησαν μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και εξέτασαν τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές.

Σεισμός Εύβοια

Ο «πόλεμος» των Ρίχτερ: Κόντρα Παπαδόπουλου – Τσελέντη για τον σεισμό στην Εύβοια – «Αυτή η καρέκλα έχει καρφιά»

Σεισμός Εύβοια

Σεισμός Εύβοια

«Ο φόβος κράτησε πολλούς κατοίκους ξύπνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες» και σύμφωνα με μαρτυρίες, το βράδυ βγήκαν όλοι στους δρόμους και πολλοί κοιμηθήκαν και στα αυτοκίνητα. Μάλιστα η ανησυχία των κατοίκων είναι μεγάλη και πολλοί αναμένεται να μείνουν ξύπνιοι και απόψε.

«Αρκετοί μετασεισμοί τις επόμενες ημέρες – Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή»

«Μιλάμε για μία δύσκολη σεισμική ακολουθία. Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη, ιδίως η θαλάσσια περιοχή. Αλλά και επειδή από εσωτερικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου γνωστοί ιστορικοί σεισμοί θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινηθούμε με την υπόθεση ότι υπάρχει και κάποια πιθανότατα να έχουμε ακόμη και ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις το επόμενο διάστημα, γιατί η περιοχή που έχε επεκταθεί είναι αρκετά μεγάλη» ανέφερε ο ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος. Ερωτηθείς για το τι μέγεθος σεισμού θα πρέπει να περιμένουμε ο κ. Παπαζάχος είπε ότι «ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 – 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί. «Αποκλείω το φαινόμενο να ολοκληρωθεί σύντομα. Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή» τόνισε και σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού». «Παλιά σπίτια που έχουν ανεπάρκεια αντισεισμική δεν μπορούν να κατοικηθούν», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος, προτρέποντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλή κατοικία.

«Το 5 είναι ένα πονηρό μέγεθος»

«Είναι ο κύριος σεισμός; Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να το απαντήσει, έτσι όπως με επιπολαιότητα θα έλεγα ορισμένοι συνάδελφοί μου χθες είπαν ότι ο 4,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι ένα «πονηρό» μέγεθος. ‘Εχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό», είπε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Παρακολούθησή του φαινομένου για λίγα ακόμα 24ωρα»

«Είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς κοντά στο 5, και οι οποίοι έχουν ακολουθηθεί από μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθησή του για λίγα ακόμα 24ωρα.», είπε από την πλευρά του ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς.

Ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας αναφερόμενος στο νέο σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου. «Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας, καθησυχάζοντας.

Ο «πόλεμος» των Ρίχτερ: Κόντρα Παπαδόπουλου – Τσελέντη για τον σεισμό στην Εύβοια

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Γεράσιμο Παπαδόπουλο και τον Άκη Τσελέντη με αφορμή τον σεισμό που χτύπησε την Εύβοια.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για ασυνεννοησία σεισμολόγων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε δε, στον κ. Τσελέντη χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ, ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, κι αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση».

«Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει» κατέληξε.

Τσελέντης: «Αυτή η καρέκλα έχει καρφιά»

Λίγη ώρα αργότερα, ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στο MEGA και έδωσε τη δική του απάντηση, σε όσα είπε ο συνάδελφός του νωρίτερα.

«Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες» είπε αρχικά, εμφανώς εκνευρισμένος.

«Σχετικά με τις εκτιμήσεις μου χθες, δεν ήμουν καθόλου επιπόλαιος. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε εκ νέου στον κ. Παπαδόπουλο, κατηγορώντας τον πως οικειοποιείται τίτλους για να κοροϊδεύει τον κόσμο.

«Να θυμίσω και κάτι άλλο: Αγωνίστηκα ένα χρόνο να «μαζέψω» την Θήβα, που την είχε ανεβάσει… στα κάγκελα, μιλώντας ο κ. Παπαδόπουλος για σεισμό 7 Ρίχτερ. Είχε πει ότι θα κάνει 7,5 Ρίχτερ και είχε τρελαθεί ο κόσμος» κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

Το σχόλιο του Παπαζάχου για την κόντρα Παπαδόπουλου-Τσελέντη

«Δεν έχει νόημα. Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά στην σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσουν την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας» τόνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ