Σεισμός στην Αταλάντη: Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Αναστάτωση και ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Αταλάντης ο σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Ιουνίου την περιοχή.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν έξω από τα σπίτια τους θεωρώντας ότι ξύπνησε το ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο έχει βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, το χωριό Έξαρχος βρισκόταν στο επίκεντρο του σεισμού και περίπου 20 σπίτια έχουν υποστεί υλικές ζημιές, ενώ ρωγμές υπάρχουν και στα σχολεία της περιοχής με τους κατοίκους να είναι αναστατωμένοι και να φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές αναζητούν το πού θα κοιμηθούν το βράδυ υπό τον φόβο μετασεισμών.

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει: « Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο σεισμός αυτός, έγινε επάνω στο ρήγμα της Αταλάντης πιθανότατα συνδέεται με δευτερεύον ρήγμα στα δυτικά του ρήγματος της Αταλάντης. Θέλει μία μικρή διερεύνηση ακόμη αυτό. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά τα στοιχεία, κρίνω ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος προβληματισμού και ανησυχίας».

Νωρίτερα, για τον σεισμό που έγινε αισθητός και στην Αττική, μίλησε στο στο enikos.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος επεσήμανε: « Το ρήγμα είναι πολύ γνωστό και εντοπίζεται 20 χλμ νότια της Αταλάντης. Στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ισχυρότερος σεισμός. Στο συγκεκριμένο ρήγμα χρειάζεται πολύς χρόνος, προκειμένου να σημειωθεί κάτι πολύ ανησυχητικό. Οι κάτοικοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις συμβουλές των αρχών και να απομακρυνθούν από υπό κατάρρευση κατασκευές και παλαιά κτίρια. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει κινδυνεύσει κάποιος, όμως, σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε με επιφυλακτικότητα την εξέλιξη του φαινομένου».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,6 χιλιόμετρα.

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά», αλλά όπως σημειώνει «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα». Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοφάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Φωκίδα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του lamiareport.gr, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες εντοπίζονται στις παρακάτω περιοχές: Καλαπόδι, Έξαρχος, Σφάκα Φθιώτιδας αλλά και στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα, στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο υπάρχουν ζημιές (ρωγμές) σε σπίτια και στις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Καλαπόδι) και Αγίου Γεωργίου (Έξαρχου).

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες καταγράφονται ζημιές και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας αλλά και σε σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό.

Ενημέρωση για το σεισμό από το Δήμο Λοκρών

Στις 17:30 ο Δήμος Λοκρών προχώρησε στην παρακάτω ενημέρωση:

«Ο σεισμός έντασης 4,8 ρίχτερ με επίκεντρο το Δήμο μας έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα ή ζημιές με εξαίρεση μεμονωμένα προβλήματα σε οικίες στον Έξαρχο και το Καλαπόδι που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Είμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς της πολιτείας και τους ειδικούς που παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει επόμενη ανακοίνωση. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε όλοι σας για τον σεισμό στην περιοχή μας».

Οι μετασεισμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο πολύ κοντά στο χωριό Έξαρχος στην περιοχή της Αταλάντης, ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι 8 μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Μετά τη σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι 101 km ΒΔ της Αθήνας και 13 km ΝΔ της Αταλάντης, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας καθώς και της 7ης ΕΜΑΚ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ