Σχολικό bullying: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες μαθητών στο ΑΝΤ1 – «Μας κοροϊδεύουν επειδή ντυνόμαστε αλλιώς»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες μαθητών που είτε έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα σχολικού εκφοβισμού, είτε έχουν αντιληφθεί αντίστοιχα περιστατικά εντός του σχολείου τους.

Μητσοτάκης για bullying: Να σπάσουμε την σιωπή, δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο

«Εμένα και δυο φίλους μου, επειδή ντυνόμαστε αλλιώς κι όχι όπως αυτοί, μας κοροϊδεύουνε. Φτάσανε στο σημείο να μας πετάξουνε πέτρα», αναφέρει μαθητής που μίλησε στον ΑΝΤ1. “Έχουν υπάρξει πολλά μέσα στο σχολείο. Οι συμμαθητές μου μπορεί να έχουνε τραβήξει και βίντεο, άλλοι να γελάνε κι άλλοι να βοηθάνε αυτόν που κάνει bullying”, προσθέτει αυτόπτης μάρτυρας περιστατικών.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: ένας στους τρεις μαθητές είναι θύμα bullying.

Stop- bullying.gov.gr: Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα και ποιοι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης – Αναλυτικός οδηγός

Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ καταγγελίες καταγράφηκαν μόνο μέσα σε λίγες ώρες απ’ όταν ξεκίνησε να λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή καταγγελιών για τον σχολικό εκφοβισμό.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός προέβαινε σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία, σε Γυμνάσιο στα Πεύκα Θεσσαλονίκης μαθητές παίζανε ξύλο μεταξύ τους, με αφορμή έναν αγώνα ποδοσφαίρου και μια μπάλα.

Οι μαρτυρίες των παιδιών είναι αφοπλιστικές: “Μπουνιές εδώ στο κεφάλι γενικά και το παιδί αυτό που άσκησε πρώτο τη βία ήτανε με κλωτσιές γιατί του πήρανε μια μπάλα”.

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών, μαθητές, αλλά και γονείς μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά  σχολικού εκφοβισμού και bullying, που αφορούν: πρόκληση σωματικής βλάβης, έκφραση σχολίων που προσβάλλουν, ταπεινώνουν κι απαξιώνουν το άτομο, διάδοση φημών και ψευδών κακόβουλων σχολείων, αποστολή ενοχλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επιβολή με βία κι εξαναγκασμό σε πράξεις, ρατσιστική, σεξουαλική και ομοφοβική συμπεριφορά.

Την ίδια ώρα αυστηροποιούνται οι ποινές για τους μαθητές, καθώς επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επιβάλλει την αλλαγή τμήματος στον μαθητή ή τον αποκλεισμό του από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές. Οι ποινές αυτές θα αφορούν και στη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Όσον αφορά στη στάση των μαθητών απέναντι στα νέα μέτρα κατά του σχολικού bullying, οι αντιδράσεις των παιδιών είναι ενδεικτικές:

“Πιστεύω ότι θα κάνουν δουλίτσα γενικά κι ότι είναι ένας νέος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν κάνει bullying”, αναφέρει μαθητής.

“Είναι πολύ σημαντικό για το bullying γιατί πολλοί βγάζουν και βίντεο και υπάρχουνε πολλά περιστατικά με αυτό”, υπογραμμίζει μια άλλη μαθήτρια.

Το σποτ του υπουργείου παιδείας με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονιών έχει προκαλέσει αίσθηση.

Ο υπουργός παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, αναφερόμενος στον χαρακτήρα και στην κατεύθυνση των μέτρων σημειώνει: “Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση. Αυτό είναι αστείο ως σχόλιο. Εμείς θέλαμε να δώσουμε εργαλεία στους εκπαιδευτικούς για να διαχειριστούν το ζήτημα στο πεδίο”.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ