Σχολεία: Έως και 7 τεστ την εβδομάδα σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία του testing που θα ακολουθείται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού στα σχολεία, έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η υπουργός Παιδείας.

Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι προβλέπεται η διενέργεια έως και 7 τεστ την εβδομάδα για τους μαθητές που κάθονται κοντά σε συμμαθητή τους, που νοσεί από κορονοϊό.

Αναλυτικά, ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι χθες στα σχολεία “έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της εκπαίδευσης στην πληρότητά της. Ο ενθουσιασμός των παιδιών για την επιστροφή στο φυσικό τους περιβάλλον είναι η καλύτερη είναι η ηχηρότερη απάντηση σε όσους μεμψιμοιρούν και επιδιώκουν την τελμάτωση” και εξαπέλυσε πυρά για όσους χρησιμοποιούν τους νέους “ως μέσο μικροπολιτικής ή μικροκομματικής αντιπαράθεσης”.

“Κάποιοι, δυστυχώς, επειδή ακριβώς είναι προσανατολισμένοι προς αυτό, αντιμετωπίζουν μίζερα και στενόμυαλα την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς”, είπε ο κ. Οικονόμου για να συμπληρώσει:

“Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καθιερωμένα μηνύματα εκτός από τη γκρίνια δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμβολιαστούν. Αντίθετα ισχυρίζονται ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Αλήθεια τώρα;”.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι φέτος “οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες, και όσοι δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν. Οι εκπαιδευτικοί μας, έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται, συμπεριλαμβάνοντας όσους επιπλέον έχουν νοσήσει”.

εμβολιασμοί παιδιών

Πόσα τεστ θα γίνονται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι σε περίπτωση κρούσματος, “όλοι οι μαθητές του τμήματος (εκτός των εμβολιασμένων) θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα εκείνη: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα”.

Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ: 1 τεστ κάθε ημέρα, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τόνισε, επίσης, ότι οι αυξημένοι έλεγχοι συνδυάζονται και με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορονοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί) που εξακολουθούν να ισχύουν, με στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης.

1.000-1.500 τα κρούσματα σε 800.000 τεστ

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 για το άνοιγμα των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι από τα 800.000 τεστ που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα, βρέθηκαν περίπου 1.000 με 1.500 κρούσματα και εξήγησε ότι θα βγουν ακριβή στοιχεία.

“Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο προφυλάξαμε τα παιδιά. Αυτά θα ήταν ενεργά κρούσματα που θα κυκλοφορούσαν και θα δημιουργούσαν προβλήματα”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κεραμέως: Δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων

Στη διαδικασία που θα ακολουθείται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού στα σχολεία, αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν, τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα, εάν χρειαστεί, και δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου.

Εξήγησε ότι υπάρχουν δυο παράγοντες που διαφοροποιούν τη φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή: “Το εμβόλιο αλλάζει τα δεδομένα και είναι το πρώτο στοιχείο, ενώ το 2ο είναι τα αυξημένα τεστ”.

Σε αυτό το σημείο, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι εάν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, τα παιδιά που είναι γύρω του θα κάνουν 7 τεστ μέσα στην εβδομάδα.

“Ακολουθούμε την διεθνή τάση. Εμβόλιο, υποχρεωτική χρήση της μάσκας και πάρα πολλά τεστ”, πρόσθεσε η κα Κεραμέως.

Ερωτηθείσα για το εάν θα υπάρξει ελαστικότητα στο ζήτημα με τις απουσίες παιδιών σε περίπτωση κρούσματος, επειδή οι γονείς του φοβούνται να το στείλουν για μάθημα, η κ. Κεραμέως απάντησε: “το πρωτόκολλο είναι συγκεκριμένο και εφαρμόζεται απ’ όλους”.

Η υπουργός απηύθυνε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ υπογράμμισε ότι αν είχε η ίδια παιδιά σε ηλικία που πήγαιναν σχολείο θα τα εμβολίαζε άμεσα.

“Απευθύνομαι σε κάθε γονέα. Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή θα έτρεχα να τα εμβολιάσω. Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα”, είπε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ