Σαρηγιάννης για τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα λόγω πυρκαγιών: «Είναι επικίνδυνα, μπορούν να μπουν βαθιά στους πνεύμονές μας»

Για τη σημαντική αύξηση από αιωρούμενα σωματίδια, που χαρακτηρίζουν την ατελή καύση, σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, μίλησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Τα μικροσωματίδια αυτά, είναι επικίνδυνα, καθώς μπορούν να μπουν βαθιά στους πνεύμονές μας.

«Υπάρχει διασύνδεση με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, σύνδεση με στην αναπαραγωγή. Μια σειρά από νόσους οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά προβλήματα στη ζωή, κυρίως στη φάση της έξαρσης, σε ανθρώπους που έχουν υποκείμενες νόσους. Αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κάποιος με άσθμα θα πρέπει να προσπαθήσει να μην εκτεθεί στην την ποιότητα του αέρα. Και βεβαίως και άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια αντίστοιχα μπορούν να έχουν παραπάνω προβλήματα», εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε πολίτης για να προστατευτεί τις ημέρες των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, είναι να μην εκτεθεί κυρίως στον εξωτερικό αέρα και αν χρειαστεί να εκτεθεί, να φορά μάσκα. «Ωστόσο, η ποιότητα του αέρα ακόμα και μερικές μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα».

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως: «Σήμερα η κατάσταση γενικότερα στη χώρα είναι πολύ καλύτερη και μάλιστα το συγκεκριμένο νέφος το συνολικό, όχι μόνο από την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα, αλλά από παντού, έχει κυρίως μεταφερθεί προς το Νότο. Πρέπει κανείς να προσέξει, ειδικά σε περιοχές όπου έχουμε σημαντική καύση τεχνικών υλικών, σπιτιών, αυτοκινήτων κτλπ, να δει αν υπάρχει επιμόλυνση στο έδαφος από τα σωματίδια που θα έχουν καταπέσει πια στο έδαφος, έτσι ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση στο υδάτινο οικοσύστημα και βεβαίως και στην ποιότητα του εδάφους και αντίστοιχα μετά στη διατροφική αλυσίδα. Άρα χρειάζεται ακόμα να έχουμε μια αυξημένη προσοχή και τις επόμενες μέρες, όχι μόνο σήμερα και χθες που ήταν που μαίνονταν οι πυρκαγιές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ